OM: sms-bom zedenzaak Roden wordt niet gebruikt als namenlijstje mogelijke verdachten

De 2300 telefoonnummers die een sms kregen vanwege de ernstige zedenzaak in Roden zullen niet worden gebruikt voor een namenlijst van potentiële verdachten. Dat laat het Openbaar Ministerie Noord-Nederland weten.

Specialisten hebben de beelden van de verdachte van de zedenzaak in Roden bewerkt.

Specialisten hebben de beelden van de verdachte van de zedenzaak in Roden bewerkt. Foto: politie

De verstuurde sms-bom is volgens het OM alleen bedoeld om het publiek nogmaals te attenderen op de verduidelijkte beelden van de man die ervan wordt verdacht op klaarlichte dag een 5-jarig meisje in Roden te hebben misbruikt.

Dat gebeurde op maandag 15 juni omstreeks 16.30 uur in een steeg tussen de Aukemastraat en het speeltuintje bij het Nijlandspark. Een ander jong kind was getuige van het ernstige zedendelict. De meisjes hadden net gespeeld in de speeltuin.

Kreeg ook verdachte de sms?

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland gaf de politie toestemming om de telefoongegevens op te vragen van alle telefoons die op 15 juni tussen 15.30 uur en 17.00 uur de telefoonmast ‘aanstraalden’ die in de buurt van de locatie van het incident staat.

Die 2300 mensen kregen vrijdagochtend 7 augustus een sms. Het is dus mogelijk dat ook de dader een tekstbericht heeft ontvangen van de politie Noord-Nederland. In dat geval zou zijn nummer bekend zijn en zou eventueel te achterhalen zijn om wie het gaat en waar de man woont.

Met de mobiele nummers zou de politie een lijst van namen en adressen kunnen aanleggen en op basis van de beschikbare daderinfo (alle vrouwen kunnen bijvoorbeeld worden geschrapt) een lijst met potentiële verdachten aanmaken.

Maar in verband met de privacy zitten er strenge voorwaarden aan het inzetten van een sms-bom. Bart Olmer van het OM: ,,Laat dit heel duidelijk zijn: deze sms-bom is enkel en alleen bedoeld om eventuele getuigen te attenderen op beelden. Om die over te halen opnieuw of misschien voor het eerst naar de camerabeelden van de verdachte te kijken.”

Blauw shirt en fiets

Olmer zegt dat er op basis van de telefoongegevens geen shortlist van verdachten wordt gemaakt. ,,Dat zou ook een verkeerd beeld geven van de intentie van deze sms-bom. Het is in dit geval echt niet aan de orde”

De sms-bom zorgde er voor dat er bij de politie twintig nieuwe tips - bovenop de 120 tips die al waren gedeeld - binnenkwamen over deze zedenzaak. Er zijn namen genoemd, maar er werd ook info gedeeld over het blauwe shirt dat de man droeg en de fiets waarop hij reed.

Paul Heidanus van de politie Noord-Nederland zegt dat er nog geen verdachte is aangehouden en dat de recherche druk doende is met het natrekken van alle informatie die door het publiek is gedeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu