OM: Vader uit Nieuw-Buinen pleegde ernstig en langdurig seksueel misbruik op zijn dochter (vanaf haar achtste jaar)

Het meisje .zou onder meer onder de douche door haar vader zijn misbruikt. Foto: Corné Sparidaens

Een 51-jarige man uit Nieuw-Buinen wordt ervan verdacht dat hij zijn dochter vanaf haar achtste jaar seksueel heeft misbruikt. Zij zou jarenlang met regelmaat zijn verkracht onder de douche, in zijn bed en in haar slaapkamer.

Tegen de man is dinsdag in de rechtbank in Assen vier jaar gevangenisstraf geëist.

De vader ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Het meisje heeft verklaard dat zij vaak samen met haar broertje en haar vader onder de douche ging. Haar broertje werd dan weggestuurd, waarna zij werd misbruikt door haar vader. ,,Dat is niet gebeurd. Toen zij vrouwelijke vormen kreeg, is het samen douchen gestopt. Ik denk dat zij toen 10 jaar was.”

Maar de broer van de inmiddels ongeveer 25-jarige vrouw bevestigt haar verhaal. Hij heeft bij de politie verklaard dat de deur van de douche vaak op slot ging. Hij was dan weggestuurd. Zijn zus bleef dan achter in de douche met hun vader.

Volgens de verklaring van de broer bleef de deur meestal wel een half uur op slot. Hij bevestigt ook dat zijn zus geregeld bij vader in bed moest slapen. Ook bleef hij met enige regelmaat lang op haar slaapkamer.

Facebookbericht

In 2016 heeft de dochter een bericht op Facebook geplaatst, daarin spreekt zij haar vader aan op het misbruik. Volgens haar heeft hij daarop een reactie gestuurd. In zijn bericht stond dat hij moest huilen en dat hij veel spijt heeft van wat hij heeft gedaan en dat het nooit had mogen gebeuren. ,,Dat ging over mijn alcoholgebruik”, verklaarde de man.

Als 12-jarig meisje zou zij haar vader ook al een keer hebben geconfronteerd met het feit dat hij haar misbruikte. De verdachte heeft dat erkend bij de politie. Op de zitting zei de man dat hij zich er niets meer van kan herinneren.

De jonge vrouw heeft uiteindelijk haar huidige werkgever in vertrouwen genomen. Hij heeft ook de reactie van haar vader op het Facebookbericht gelezen. Uiteindelijk besloot de vrouw in het najaar van 2018 aangifte te doen bij de politie, waar zij meerdere malen uitvoerig is gehoord. Ze vertelde dat haar vader haar als klein meisje seksuele voorlichting gaf door bij haar en bij hem de geslachtsdelen aan te wijzen. Het meisje moest toen naakt op de tafel liggen.

Volgens haar was ze negen jaar. Na dit incident begon haar vader met vergaande misbruik, heeft zij verklaard. Alle mogelijke seksuele handelingen moest zij naar haar zeggen ondergaan, in de vakantieperiodes dagelijks.

De verdachte uit Nieuw-Buinen heeft al lang een ernstig alcoholprobleem. Daarvoor gaat hij onder behandeling. De man erkent dat zijn dochter vroeger vaak bij hem in bed sliep, maar hij ontkent het misbruik. Waarom zij aangifte tegen hem heeft gedaan, kan hij niet verklaren.

Ellendige situatie

Volgens de officier van justitie is er ondanks zijn stellige ontkenning voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de man schuldig is aan het misbruik van zijn dochter van haar achtste tot haar vijftiende jaar. Dat was van 2003 tot 2011.

,,De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zeer ernstig misdrijf. Hij maakte misbruik van de ellendige situatie waarin zij zich toch al bevond. Er was sprake van een vechtscheiding.” Het slachtoffer vraagt bijna 19.000 euro schadevergoeding. De officier vindt dat die moet worden toegewezen.

Advocaat Willem Bierens stelt dat er geen bewijs is dat het misbruik heeft plaatsgevonden. Hij vindt dat de man uit Nieuw-Buinen moet worden vrijgesproken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu