OM wil miljoenen van ‘GBL-dealer'

Foto Archief DvhN // ANP ANP

De man die wordt gezien als de grootste handelaar in vloeibare partydrugs moet miljoenen aan crimineel verdiend geld inleveren. Dat vindt het Openbaar Ministerie.

De man die wordt gezien als de grootste handelaar in vloeibare partydrugs moet miljoenen aan crimineel verdiend geld inleveren. Dat vindt het Openbaar Ministerie.

Het gaat om de 38-jarige Jasper R. uit Roden. De toenmalige eigenaar van het bedrijf Clean Magic is eind 2013 door de rechtbank tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor grootschalige handel in GBL, het hoofdbestanddeel van de partydrug GHB.

Velgenreinigingsmiddel

Bij R. zijn honderden vaten met in totaal 41.000 liter GBL gevonden. Morgen dient het hoger beroep tegen het vonnis. Over een paar maanden is naar verwachting de eerste regiezitting bij de rechtbank over het ontnemen van het geld dat hij met de illegale handel zou hebben verdiend.

R. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de grootste GBL-dealer van Nederland. Het vloeibare product is van oorsprong een velgenreinigingsmiddel. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt om GHB van te maken. Het middel zelf wordt ook als partydrug gebruikt. Volgens berekeningen van het OM heeft R. ruim 4,5 miljoen euro met de handel verdiend. Zijn advocaat Anno Huisman wil niet ingaan op die bedragen. ,,Mijn cliënt ontkent de beschuldigingen. Hij had een bedrijf dat het reinigingsmiddel GBL exporteerde.”

Duizenden liters GBL en vuurwapens

Bij R. werd ruim 966.000 euro in beslag genomen. De rechtbank in Assen heeft bepaald dat hij dat geld niet terugkrijgt.

Justitie kwam de man uit Roden op het spoor na tips van de FIOD en de Criminele Inlichtingen Eenheid. Duizenden liters GBL waren door R. verscheept vanuit het buitenland. De lading kwam in september 2012 aan in de haven van Rotterdam. De politie onderschepte de vrachtwagen die met 100 vaten van 200 liter GBL onderweg was naar Roden. Op het afleveradres vonden de agenten nog eens 21.000 liter GBL en twee vuurwapens.

GHB

In haar vonnis stelt de rechtbank in Assen dat Jasper R. met zijn handel in GBL voorbereidingshandelingen heeft getroffen voor de handel in GHB. Morgenmiddag wordt bij het Gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep behandeld dat hij tegen dit vonnis heeft ingediend.

R. heeft de hem opgelegde gevangenisstraf al vrijwel volledig uitgezeten. Volgens zijn advocaat Huisman is het hoger beroep ook gericht op het terugkrijgen van het geld dat in beslag is genomen. De uitspraak van het hof is bovendien van belang voor de nog lopende strafprocedure om de ontneming van de miljoenen die verdiend zouden zijn met de illegale handel. GHB is een harddrug, dat zeer verslavend is en voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen. R. is zelf ernstig verslaafd geweest aan GHB.

Nieuws

Meest gelezen

menu