OM wil werkstraf voor verduistering paarden

OM wil werkstraf voor verduistering paarden

De vrouw die vanuit Drenthe paarden van particulieren verduisterde, was ten tijde van de vergrijpen 'volledig in de war'. Dat stelde haar advocaat bij het gerechtshof.

De vrouw die vanuit Drenthe paarden van particulieren verduisterde, was ten tijde van de vergrijpen 'volledig in de war'. Dat stelde haar advocaat bij het gerechtshof.

In het door hem ingestelde hoger beroep drong hij daarom aan op strafvermindering. En die krijgt ze mogelijk: namens het Openbaar Ministerie vroeg de advocaat-generaal het hof om een werkstraf, in plaats van de eerder door de politierechter in Assen uitgesproken drie maanden cel.

De vrouw, Ellie G., reageerde op oproepen op Marktplaats van eigenaren van oude en geblesseerde paarden die een rustige levensavond voor hun dier zochten. Ze bood aan de paarden gratis op te vangen. De dieren zouden worden gestald bij de boerderij die G. huurde in Wapserveen. Zonder medeweten van de eigenaren verkocht ze de paarden echter door aan handelaren. Het merendeel ervan is zo goed als zeker geslacht. Mei vorig jaar veroordeelde de politierechter in Assen de vrouw tot drie maanden cel. Ook moest ze de eigenares van een van de verdwenen paarden 800 euro betalen.

Net als eerder in Assen, was G. in Leeuwarden niet zelf aanwezig. ,,Ze is nog steeds van de weg af", verklaarde haar advocaat, mr. Willem-Pieter Maris. ,,De vrouw is al diverse keren opgenomen geweest. Ze huilt om alles." Maris beklaagde zich over de politierechter in Assen, die geen rekening zou hebben willen houden met de persoonlijke omstandigheden van G. Ze moest haar huis uit en zat volgens de advocaat financieel aan de grond. Maris bestreed de door een van de gedupeerde eigenaren gevraagde 800 euro schadevergoeding. Het gaat hier om Ziezo, het verdwenen paard van een vrouw uit Vijfhuizen, die wél bij de zitting was. Maris: ,,De verzekering heeft al uitbetaald. Waar haalt iemand dan het lef vandaan om ook nog schadevergoeding te eisen?". De Noordhollandse vertelde dat ze Ziezo van de verzekering had teruggekocht. ,,Omdat ik absoluut niet wilde dat mijn dier geslacht zou worden."

De advocaat-generaal kwam uiteindelijk met dezelfde eis als eerder de officier van justitie in Assen: 150 uur werkstraf, twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en de 800 euro boete. Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu