Coordinator Leonie Baas. Foto: Odensehuis Emmen

Een plek waar mensen met (beginnende) dementie en/of hun mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen: het bestaat sinds maandag in Emmen. Het nieuw geopende Odensehuis wil ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk, met ondersteuning van mantelzorgers, zelfstandig kunnen functioneren en deelnemen aan de samenleving.

Het Odensehuis is qua opzet gebaseerd op het gelijknamige fenomeen in Groningen. De ontmoetingsplek draait daar al negen jaar en trekt dagelijks gemiddeld dertig bezoekers. Coördinator Leonie Baas heeft van tevoren gesprekken gevoerd met huisartsen en casemanagers dementie om te kijken of een Odensehuis in Emmen een toegevoegde waarde had. „De vele enthousiaste reacties hebben mij zeer gemotiveerd om het hier ook daadwerkelijk te initiëren”, vertelt ze.

Doordat het Odensehuis eruitziet als een woonhuis in plaats van een instelling wordt het voor de gebruikers nog laagdrempeliger, meent Leonie. „Ik denk dat we veel kunnen betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich ‘thuis’ kunnen voelen.”

Het Odensehuis is te vinden aan de Rolderbrink 98 in Emmen en is geopend op maandag en woensdag, van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu