'Odoorn zonder Eendenkuil kan natuurlijk niet'

Dorpsvoorzitter Jan Hooiveld laat de dramatisch lage waterstand van de Eendenkuil zien. Foto: Boudewijn Benting

Wie de afgelopen tijd de Eendenkuil in Odoorn passeerde, werd er niet vrolijk van de aanblik. De waterstand staat momenteel alarmerend laag en als het peil nog verder zakt dan is het de vraag of er straks nog sprake is van het in het dorp bekende watertje.

Dorpsbelangen Odoorn wil het tij letterlijk en figuurlijk keren met de installatie van een grondwaterpomp. Waarschijnlijk wordt het apparaat deze zomer al geplaatst.

De Eendenkuil bevindt zich in een van de oudste delen van Odoorn en heeft nog gediend als een branddobbe. Het biedt inwoners en toeristen al jaren een fraaie aanblik als ze een wandelingetje of fietstochtje maken langs het kabbelende water met vrolijk snaterende eendjes. Dat aanzicht wordt nu al enige tijd bedreigd door de lage waterstand. ,,Momenteel is het triest gesteld met de Eendenkuil”, stelt voorzitter Jan Hooiveld van Dorpsbelangen Odoorn vast.

Dode vissen

Een van de oorzaken is volgens hem onder meer het toegenomen gebruik van grondwater door boeren. Vanwege de droogte besproeien zij hun land meer. De gortdroge zomers van de laatste jaren helpen ook niet echt. ,,De natuurlijke aanvoer van regenwater blijft achter bij wat nodig is.” Er zijn diverse acties geweest om het water op niveau te houden, zoals het bijvullen van water door de brandweer. ,,Maar het heeft allemaal niet mogen baten. Vorig jaar gingen zelfs alle vissen dood.”

Voor de eenden is het zwemmen in de kuil momenteel ook geen pretje: de dieren ploegen momenteel door een groene drab. Qua geur wordt het er om die reden ook niet fijner op, aldus Hooiveld.

De dorpsvoorzitter verwacht dat in de komende twee weken een aantal stappen ondernomen kunnen worden, zoals het maken van een boring. ,,Ik verwacht dat we uiteindelijk op 30 meter diepte moeten zitten, vanwege de benodigde druk.” Het kraakheldere grondwater maakt het ook weer mogelijk om nieuwe vissen uit te zetten.

Opdoeken

Volgens Hooiveld is er geen andere optie om dit klassieke stukje Odoorn te behouden. ,,Doe je niets, dan kun je de plas straks wel opdoeken. En een Odoorn zonder Eendenkuil kan natuurlijk ook niet.” De dorpsvertegenwoordiging doet voor de financiering een beroep op het door de gemeente beschikbaar gestelde dorpsbudget. Met boring en plaatsing van de pomp is een bedrag gemoeid van ruim 2000 euro.

Het is de bedoeling dat de fontein in de Eendenkuil ook meegenomen wordt tijdens de werkzaamheden. Die staat momenteel uit na klachten van omwonenden. ,,Het aanhoudende gekletter verstoorde de nachtrust van sommigen. Daarom willen wij een timer plaatsen, die aan het begin van de avond de fontein stopt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu