Oefenen voor Groeten uit Grolloo: Een festival dat eigenlijk geen festival mag zijn. 'We hebben hier zo naar gesnakt hè'

Over anderhalve week gaat Groeten uit Grolloo van start: openluchttheater, live bluesmuziek en kamperen op de Boerhaarshoeve. In Garmerwolde wordt al stevig gerepeteerd om er een ‘topshow’ neer te zetten.

Een festival van meerdere dagen dat toch wel kan, want iedereen moet na een dagje op de camping staan vertrekken. Regisseur Grytha Visser.

Een festival van meerdere dagen dat toch wel kan, want iedereen moet na een dagje op de camping staan vertrekken. Regisseur Grytha Visser. Foto: Corné Sparidaens

,,Naar voren kijken, Petra. Naar voren kijken”, zegt artistiek regisseur Grytha Visser tegen actrice Petra Tjapkes. Zij zit op een matras in het gras en is bezig met een heftige scene. Ze speelt een vrouw in een van de vier stelletjes. En ze heeft ruzie met haar man. Hevige ruzie. ,,Au... Au... Lompe hufter.” Tjapkes schreeuwt het uit als ze hard aan haar haren wordt getrokken.

,,Naar voren. Naar voren”, adviseert regisseur Visser op de achtergrond.

,,Flikker op. Flikker op. Laat me los”, schreeuwt Tjapkes’ tegenspeler terwijl ze om het hardst giert. Het komt zo echt over dat je bijna blij bent dat de repetities plaatsvinden in een grote tuin ergens in Garmerwolde. Weinig buren die de politie kunnen waarschuwen dat er sprake is van een gevalletje huiselijk geweld. Als de scene is afgelopen is iedereen tevreden. Visser voorop. ,,Dit ging echt heel erg goed. Top.”

Bed blues in G

Visser en haar team maken lange dagen om de tekst en het spel goed in hun hoofd te krijgen. ,,Het gaat over vier stellen die op de camping staan. En natuurlijk gaat het over de blues.” Even wijst ze naar het groene T3-busje dat in de tuin staat. ,,Er komen nog caravans bij. Een tentje. Zodat je ook echt die sfeer krijgt.”

Over anderhalve week - donderdag 12 augustus is de try-out - gaan de theaterspelers uit Groningen en Friesland naar Grolloo. Om daar hun nieuwe stuk ‘Bed blues in G’ te spelen. ,,Het is een theatervoorstelling, met na afloop live muziek van een bluesband. En als mensen daar willen blijven slapen, dan kan dat op de camping. Het wordt een festival dat eigenlijk geen festival mag zijn.”

Het idee voor dit theaterspektakel is vorig jaar juli ontstaan toen de groep van elf vrienden (Visser: ‘vijf stellen en een single lady’) een weekje op camping Boerhaarshoeve in Grolloo stonden. ,,’s Avonds wijn drinken en praten. Een aantal van ons zijn theatermakers of muzikant. En zo kwamen we gaandeweg op het idee.” Omdat de groep ook grote bluesliefhebbers zijn die altijd naar het Holland Blues Festival gaan, was er ook al vrij snel overeenstemming: het moet wel over de blues gaan.

Opbouwen in Grolloo

,,En hoe tof is het dan dat je ook kan optreden op camping Boerhaarshoeve?”, zegt Visser enthousiast. Ze vertelt hoe zeer zij en haar metgezellen snakken naar optreden. Weer voor de mensen staan. ,,Een aantal van ons is professioneel bezig met het theater- of muziekvak. En we hebben een aantal liefhebbers. Die dit ook graag doen.”

Actrice Annette Zuidema-Bierling komt er ook even bij staan. Ze heeft er zo’n zin in, vertelt ze. ,,Om dit met vrienden te doen.” Visser glimlacht: ,,Volgende week gaan we opbouwen in Grolloo.”

Maar voorlopig wordt er nog flink geoefend in Garmerwolde.

Artiesten die optreden in Grolloo

13 augustus Electric Hollers

14 Augustus Rockin ‘4

15 Augustus Eddy Current & The Field

16 Augustus Electric Hollers

17 Augustus The 4 Horsemen

19 Augustus Cat Fever Band

20 Augustus Blues Avenue

21 Augustus Cat Fever Band

22 Augustus The 4 Horsemen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu