Oekraïense middelbare scholieren krijgen fietsen, opgeknapt door leerlingen van Vincent van Gogh en Dr. Nassau. 'We hopen dat verzuim afneemt'

Oekraïense leerlingen uit Assen kregen woensdagmiddag fietsen die waren opgeknapt door scholieren van het Dr. Nassau College en het Vincent van Gogh in Assen.

Oekraïense scholier Rateryna Zadorozhnuyk (14) op haar opgeknapte fiets.

Oekraïense scholier Rateryna Zadorozhnuyk (14) op haar opgeknapte fiets. Foto: Geert Job Sevink

Met in zijn ene hand een Engelse sleutel en in zijn andere een dozijn fietssleutels, staat tweedeklasser Lucas Knijp (14) van het Dr. Nassau College (Penta) in Assen te kijken naar de Oekraïense kinderen. Hij kijkt vertwijfeld naar alle sleutels. „Het is nog even kijken welke sleutel bij welke fiets hoort.”

Aan deze fietsen heeft Knijp met zijn hele klas een aantal weken lopen sleutelen tijdens de techniekles. Het waren achtergelaten fietsen van het station, door de handhaving van gemeente Assen geschonken aan de scholen om op te knappen voor Oekraïeners. Knijp heeft in de lessen flink geoefend om handiger te worden met fietsen. „Maar dat was ik al wel hoor. Ik haal wel meer uit elkaar.”

Verzuim hoger

Zijn techniekdocent, Jeroen Draijer, staat er ook bij. „Toen we ze net hadden gekregen, haalden de leerlingen de eerste fietsen enthousiast uit elkaar. Toen kwamen ze erachter dat ze ook nog weer in elkaar moesten”, lacht hij. Dat was wat meer gepruts. Maar uiteindelijk zijn er prima fietsen afgeleverd.

Nieuws

Meest gelezen

menu