'Oerend Hard' moet leed bij wegomleiding in Hoogeveen verzachten. Aannemer komt met Spotify-playlist voor weggebruikers

Een wegomleiding is nooit leuk. Maar aannemer NTP wil er voor chauffeurs die moeten omrijden in Hoogeveen toch ‘een feestje’ van maken, met toepasselijke nummers van onder anderen Henk Wijngaard, The Beatles en Normaal.

Luchtopname van het tracé dat wordt aangepakt

Luchtopname van het tracé dat wordt aangepakt Foto: Geoportaal Drenthe

Dinsdag maakt aannemer NTP uit Hattem een begin met wegwerkzaamheden aan de Toldijk/Middenveldweg in Hoogeveen en de op- en afrit van de A28 bij Fluitenberg.

De drukke verbindingsroute van en naar het NS-station, het centrum en industrieterrein De Wieken gaat op de schop. Er komen drie rotondes en nieuwe verkeerslichten. De klus neemt maanden in beslag. In totaal wordt een traject van ruim 600 meter aangepakt.

Verkeer staat vast

Dat is nodig, want in de spits staat het verkeer vaak al vast op de afslag Fluitenberg van de A28. Boosdoener zijn de verkeerslichten op de kruising met De Stroom. En even verderop, bij de kruising met de Toldijk, helpen de verouderde stoplichten ook niet mee aan een goede doorstroming van het verkeer.Alle informatie over het omvangrijke project is te vinden in een ‘omgevingsapp’ van aannemer NTP. Het gaat om de voortgang van de werkzaamheden, de projectplanning en de omleidingsroutes. Belangrijke of spoedeisende informatie wordt via een pushbericht wereldkundig gemaakt.

Het volgen van de ontwikkelingen rond de wegwerkzaamheden heeft sowieso een hoog digitaal gehalte. Op het YouTube kanaal van de gemeente Hoogeveen zijn filmpjes te vinden over het project.

Aannemer NTP wil de omleidingen ‘een feestje’ laten zijn voor de weggebruikers. Het bedrijf heeft speciaal voor dit project de ‘omrijden playlist’ opgesteld. Een soort muzikale fruitmand om de verkeershinder wat opgewekter te kunnen verteren.

‘Leed verzachten’

,,We willen het leed van weggebruikers een beetje verzachten’’, zegt omgevingsmanager Anke Volkerink van NTP. ,,We zien het als een ludieke toevoeging aan dit project, maar willen de relatie met de bestuurders ook goed houden.’’

De speellijst bevat liefst twintig nummers. Hopelijk zegt dat meer over de variatie in genres dan over de duur van het mogelijke oponthoud. De songs zijn te beluisteren via Spotify en hebben alle iets van doen met auto’s, infrastructuur en rijden.

Met De Vlam In De Pijp van Henk Wijngaard, bijvoorbeeld. Maar ook Drive My Car van The Beatles, Chasing Cars van Snow Patrol, Another 45 Miles van Golden Earring en Oerend Hard van Normaal. Highway To Hell van AC/DC heeft de lijst niet gehaald.

Kap van bomen

De eerste fase van het project duurt tot eind november van dit jaar en zal naar verwachting geen grote verkeershinder geven. Voor de aanleg van een nieuw fietspad moeten ruim dertig bomen wijken.

,,Dat tracé komt iets van de weg af te liggen. We hebben dus meer ruimte nodig, waardoor de kap noodzakelijk is’’, legt Volkerink uit. Volgens haar wordt een deel van de bomen elders in het gebied opnieuw aangeplant. ,,Ik heb begrepen dat er vleermuizen huizen. Die willen we wel weer een onderkomen bieden.’’

NTP denkt de uitloop van het project naar februari 2022 ‘zeker nodig’ te hebben. Eind dit jaar moet duidelijk zijn wanneer de twee rotondes in de op- en afrit Fluitenberg van de A28 worden aangelegd en welke (serieuze) verkeershinder dat gaat opleveren.

Opdrachtgever gemeente Hoogeveen, die nog altijd krap bij kas zit, kan zich deze reconstructie veroorloven, omdat het Rijk en de provincie 75 procent van de kosten voor hun rekening nemen in de vorm van subsidies en uitkeringen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu