Ol Eel en Nieuw Leven kijken reikhalzend uit naar nieuw cultuurcentrum De Notenkraker

Ol Eel houdt de activiteiten nu nog in een vervallen pand aan de Bähler Boermalaan. Foto: Corné Sparidaens

De huiskamer van cultureel Eelde. Dat moet De Notenkraker aan de Schoollaan worden, na een grootscheepse verbouwing.

Historische vereniging Ol Eel en muziekvereniging Nieuw Leven zullen de belangrijkste gebruikers zijn, daarnaast zullen diverse andere culturele verenigingen het pand gebruiken voor repetities en bijeenkomsten.

Subsidie verbouwing bijna rond

Carolien Lanting (Nieuw Leven) en Carin Bodewes (Ol Eel) zijn heel blij dat burgemeester en wethouders 150.000 euro willen uittrekken voor de noodzakelijke verbouwing van het pand. De gemeenteraad moet zich hierover nog wel uitspreken, maar na jaren van plannen maken is dit toch een belangrijke stap, vinden Lanting en Bodewes.

Ol Eel zit nu aan de Bähler Boermalaan, maar dit pand verkeert al lang in slechte staat. Vanwege het vooruitzicht op verhuizing was een renovatie niet aan de orde. Nieuw Leven zit al geruime tijd in De Notenkraker, maar nu wordt dit pand dus helemaal opgeknapt. Ook andere organisaties maken er van gebruik. „We hebben hier muziek, dans, yoga, theater, naailessen, noem maar op”, zegt Carolien Lanting van Nieuw Leven. „Het wordt nog meer een centrum van ontmoeting.”

Ol Eel krijgt na de verbouwing een werkruimte en een ruimte voor opslag. Lanting: „De bedoeling is dat ze hun exposities in andere openbare gebouwen blijven houden, zoals in de bibliotheek.”

Als de gemeenteraad de subsidie voor de verbouwing goedkeurt, kan een stuurgroep van de verschillende organisaties de plannen voor de inrichting van het gebouw verder uitwerken. Het is de bedoeling fondsen aan te schrijven die extra voorzieningen als zonnepanelen en extra isolerend glas gaan financieren.

De verbouwing van De Notenkraker is niet de enige verandering in cultureel Eelde-Paterswolde. De bibliotheek trekt waarschijnlijk per 1 januari in Ons Dorpshuis aan de Bähler Boermalaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu