Olde Berend blijft gewoon in Ruinen

Wegenwals Olde Berend staat op zijn plek bij Museumboerderij Pasmanshuus in Ruinen. Foto Gerrit Boer

Olde Berend heeft een nieuw thuis. Vanaf nu is de wegenwals pronkstuk van Museumboerderij Pasmanshuus in Ruinen.

Hortend en stotend hobbelt Olde Berend dinsdagmorgen achter een gemeentelijke vrachtwagen aan. Voorop het gevaarte prijkt het verkleurde wapenschild van de voormalige gemeente Ruinen.

Wegenwals slingert door Ruinen

De oude wegenwals wordt dwars door Ruinen voortgesleept van de gemeentewerf naar Museumboerderij Pasmanshuus, zijn nieuwe thuis. ,,Hij rijdt over de straten die door hem verhard zijn”, zegt Bertha Huizenga, voorzitter van de Historische Vereniging Ruinen. ,,De zandwegen werden door Berend de Roo destijds bedekt met puin uit Meppel.”

En daarmee is meteen duidelijk hoe de wegenwals aan zijn naam komt. Het was volgens de leden van de Historische Vereniging een vertrouwd gezicht in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. Berend de Roo, een echte Ruiner, die op zijn 6000 kilo zware machine het puin vermorzelde en zo bijdroeg aan betere bereikbaarheid van de dorpen. Huizenga: ,,De stoomwals komt oorspronkelijk uit Engeland. Hoe oud die precies is weten wij niet, maar voor de oorlog werd hij gebruikt voor het aanleggen en herstellen van vliegvelden. Daarna kocht De Roo hem als particulier.”

Olde Berend geschonken aan Museumboerderij Pasmanshuus

De gemeente Ruinen was onder de indruk van het bakbeest en nam de wals voor 7000 gulden over. De Roo ging mee en trad in dienst bij de gemeente. Na de gemeentelijke herindeling kwam de wals in handen van gemeente De Wolden.

De Roo is inmiddels overleden en de Olde Berend staat al decennia lang stil. Nu de gemeentewerf in Ruinen gaat sluiten is er een nieuw plekje nodig voor Olde Berend. In overleg met de Historische Vereniging werd gekozen voor Museumboerderij het Pasmanshuus middenin het dorp.

Wethouder Jan ten Kate overhandigt sleutel

,,Ik ben blij dat ik er niet op zit, hij wiebelt nogal”, zegt wethouder Jan ten Kate, vlak voordat de wals de oprit van het Pasmans Huus opgetrokken wordt. ,,De wals was altijd van de gemeente Ruinen en wij vinden het fantastisch dat we ervoor kunnen zorgen dat hij ook in Ruinen blijft”, zegt hij als hij de sleutel van de machine overdraagt aan de Historische Vereniging.

De tevredenheid is geheel wederzijds. ,,We zijn al langer bezig om hem hier te krijgen”, zegt Huizenga. ,,Mooi dat het gelukt is. Hij komt hier voor de schuur te staan.”

,,We moeten hem nog wel wat vertroetelen met een kwastje en wat verf. Maar hij moet er niet als nieuw uit gaan zien, hij moet dezelfde kleur krijgen als hij had. Mooi dat Olde Berend gewoon in Ruinen blijft”

Nieuws

menu