Olifant Mekong wil niet paren met vrouwtje in Wildlands en wordt nu naar Zwitserland gestuurd: 'Bij ons is Mekong wel uitgedekt'

Olifant Mekong. Foto: Wildlands

Mannetjesolifant Mekong gaat dierenpark Wildlands in Emmen verlaten. Belangrijke reden van zijn vertrek is dat hij niet wil paren met Swe Zin, de jongste vrouwtjesolifant van de dierentuin.

De olifantenbul Mekong woont sinds begin 2016 in de Emmer dierentuin. Veel tijd om te wennen had hij ogenschijnlijk niet nodig, want vrij snel na zijn komst maakte hij twee olifanten van de kudde zwanger. Na een draagtijd van 22 maanden kwamen in 2018 zijn nazaten Mauk en Manoa ter wereld.

Er is nog een derde olifant waarmee Mekong zou moeten gaan paren. Maar tot nu toe ziet hij vrouwtjesolifant Swe Zin totaal niet zitten. In de afgelopen vier jaar tijd is de vonk tussen deze twee dikhuiden nooit overgeslagen. De reden hiervan is onduidelijk. Volgens woordvoerder Hanneke Wijshake heeft het park op meerdere manieren geprobeerd de twee aan elkaar te koppelen. ,,We hebben ze bijvoorbeeld samen apart gezet en ook gekeken of het juist beter ging als ze samen met de rest van de kudde kennis zouden maken. Maar dat heeft allemaal niet mogen baten.”

Tijd begint te dringen

Voor de dierentuin is de situatie een streep door de rekening. Wildlands doet mee aan een Europees fokprogramma en wil graag dat de jongste vrouwtjesolifant van het Emmer dierenpark drachtig wordt. Dat zou ook goed zijn voor Swe Zin zelf. Een olifant die een jong krijgt, staat volgens Wijshake in het middelpunt van de belangstelling van de kudde. ,,Het is belangrijk voor het aanhalen van familiebanden en het speelt een rol in het bepalen van de rangorde.”

Wat ook meespeelt is dat de tijd begint te dringen. ,,Doorgaans is het zo dat een olifant die twintig jaar oud is en nooit een jong heeft gehad, ook nooit meer een jong krijgt”, aldus de woordvoerder. Swe Zin is twaalf jaar en volgens Wijshake wordt vanaf die leeftijd de kans steeds kleiner om een jong te krijgen. ,,Daarom is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk drachtig wordt. Heeft Swe Zin eenmaal een jong gehad, dan kan ze vervolgens vaker jongen krijgen en dan speelt de leeftijd geen grote rol meer.”

‘Uitgedekt’

Wildlands doet mee aan een Europees fokprogramma waarin olifanten op basis van hun genetische informatie aan elkaar worden gekoppeld. Zo moeten olifanten in dierentuinen genetisch gezond worden gehouden en inteelt worden voorkomen. Nu Mekong geen interesse heeft in Swe Zin en hij al bij twee vrouwtjesolifanten in Emmen nakomelingen heeft gekregen, moet hij dan ook noodgedwongen de aftocht blazen. ,,Bij ons is Mekong wel uitgedekt”, aldus Wijshake.

De bedoeling was dat de dikhuid deze week zou verhuizen naar een Zwitserse dierentuin in Rapperswil, die daar bezig is met een olifantenproject. Maar deze reis is tot nader order uitgesteld. Door het coronavirus zijn volgens Wijshake alle Europese diertransporten voorlopig geannuleerd.

Opvolger uit Blijdorp

Vanuit het fokprogramma is al een opvolger gevonden voor Mekong. Olifant Timber verruilt Diergaarde Blijdorp voor Wildlands. Wanneer hij naar Emmen verhuist, is afhankelijk van het vertrek van Mekong.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu