Olifant Mekong zorgt tóch voor afscheidscadeau: Wildlands verwacht volgend jaar twee baby-olifantjes

De olifantenkoeien Mingalar Oo en Ma Yay Yee. Foto: Wildlands

Als alles goed gaat kunnen bezoekers van dierenpark Wildlands in Emmen vanaf begin volgend jaar niet van één, maar twee baby-olifantjes genieten.

De olifantenkoeien Mingalar Oo en Ma Yay Yee zijn beiden drachtig en op dit moment halverwege van hun gemiddelde 22 maanden draagtijd.

En wat helemaal als een verrassing komt: de vader is niet de in mei gearriveerde stier Timber, maar zijn voorganger Mekong. Die verhuisde eind mei naar een olifantenpark in Zwitserland omdat bleek dat hij geen enkele interesse toonde in het jongste olifantenvrouwtje in Emmen. Nu blijkt dat hij de twee anderen wél heeft gedekt. In Wildlands werden twee jaar geleden al twee zoons van hem geboren.

De olifantenkudde in Emmen bestaat op dit moment uit tien olifanten. Timber verhuisde vorige maand naar van Blijdorp naar Emmen vanwege een fokprogramma. Twee weken later dekte de 22-jarige olifant het 12-jarige vrouwtje Swe Zin.

Hoe werkt zo’n fokprogramma?

Omdat mannelijke olifanten in dierentuinen niet zelf van kudde naar kudde kunnen trekken, bestaat er een fokprogramma, een EEP. ,,Dit programma is een middel om de populatie genetisch gezond te houden”, vertelt woordvoerder Hanneke Wijshake van Wildlands. ,,Alle bij EAZA aangesloten dierentuinen werken via dat programma samen, om op deze manier inteelt te voorkomen.”

Alle olifanten in het stamboek zijn genetisch aan elkaar gekoppeld. ,,Daardoor worden fokparen gevormd die niet aan elkaar verwant zijn. Zo kan de genetische variatie van Aziatische olifanten in de dierentuinen zo groot mogelijk gehouden worden. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.”

Olifantenverzorgster Lisa Schurman vertelt meer over de olifantenkudde:

Nieuws

menu