Olifantje op komst in Wildlands Emmen: vrouwtje Swe Zin is drachtig van stier Timber

Timber kwam op woensdag 20 mei 2020 in Wildlands aan. Foto: Wildlands

De ooievaar vliegt volgend jaar langs bij Wildlands: olifantenkoe Swe Zin in dierenpark Wildlands in Emmen is drachtig van stier Timber en in blijde verwachting van een kalf.

Wildlands meldt dat de uitslag van haar urinetest positief is.

Timber kwam in 2020 speciaal voor een succesvolle dekking van 14 jaar oude Swe Zin naar Emmen vanuit Diergaarde Blijdorp, omdat de vorige fokstier Mekong geen enkele interesse in haar toonde.

Maar: nog even geduld!

De meeste olifantenvrouwtjes worden voor het eerst moeder voor hun twintigste levensjaar. Ze krijgen per keer meestal één jong. Een jong olifantje wordt een kalf genoemd. De draagtijd is gemiddeld zo’n 22 maanden.

Wildlands verwacht dat het jong van Swe Zin en Timber eind 2022 of begin 2023 wordt geboren.

Fokprogramma

Deze dracht is niet alleen voor de rangorde binnen de groep en de gezondheid van dit vrouwtje belangrijk, maar ook noodzakelijk voor het fokprogramma. Omdat mannelijke olifanten in dierentuinen niet zelf van kudde naar kudde kunnen trekken, bestaat er een fokprogramma, een EEP.

,,Dit programma is een middel om de populatie genetisch gezond te houden”, zegt woordvoerder Hanneke Wijshake. ,,Alle bij EAZA aangesloten dierentuinen werken via dat programma samen, om op deze manier inteelt te voorkomen.”

Alle olifanten in het stamboek zijn genetisch aan elkaar gekoppeld. ,,Daardoor worden fokparen gevormd die niet aan elkaar verwant zijn. Zo kan de genetische variatie van Aziatische olifanten in de dierentuinen zo groot mogelijk gehouden worden. Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.”

Nieuws

Meest gelezen

menu