Olympische toppers racen op paardencross Westerbork

Amazone Alice Naber-Lozeman. FOTO ANNEMIEN ALBRING

Tijdens de cross country in Westerbork op 9 en 10 april doen twee olympische ruiters mee. Alice Naber-Lozeman en Tim Lips oefenen in aanloop naar Rio op het parcours rondom de Prinses Margriet Mannege.

Naast de Olympiërs doet ook topper Merel Blom mee. Zij is de grote concurrent van Naber-Lozeman en zal haar het vuur aan de schenen leggen.

Spectaculair

Bij een cross country komen alle facetten van de paardensport samen. ,,Ze moeten eerst een dressuur- en springproef doen. Als ze die halen, dan hebben ze bewezen dat ze bekwaam genoeg zijn om door te gaan naar de cross’’, legt organisator Marjan Uylenbroek uit.

De cross is het meest spectaculair. De ruiters racen met hun paard over een parcours met natuurlijke hindernissen zoals sloten en boomstammen. Uylenbroek: ,,Dat kost veel energie. Zowel het paard als de ruiter moeten daarom in goede conditie zijn.’’

Waardering

Uylenbroek is blij dat er ook olympische ruiters meedoen. ,,Wij zijn altijd druk met de wedstrijd. Vanaf januari bouwen we vier maanden aan het parcours. Het geeft dan wel een kick dat de toppers onze cross zo waarderen.”

Op zaterdag zijn de wedstrijden in de lagere klassen en de dag erna komen de toppers in actie. Totaal doen er vierhonderd ruiters mee aan de elfde editie van de cross country.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu