Ombouw Oude Willem van landbouw- naar natuurgebied van start (+video)

Op de grens van Drenthe en Friesland is vrijdagmiddag het project Life going up a level van start gegaan.

Op de grens van Drenthe en Friesland is vrijdagmiddag het project Life going up a level van start gegaan. De werkzaamheden voorzien ondermeer in de ombouw van Oude Willem van landbouw- naar natuurgebied.

Het startschot werd gegeven door de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet en zijn Friese collega Johannes Kramer. Geholpen door mensen van de andere partners, zoals Staatsbosbeheer, natuurmonumenten, het Drentse Landschap en de waterschappen, werden kruiwagens volgegooid met grond. Daarmee werd symbolisch een start gemaakt met het dempen van een sloot.

Waterbeheer

Op vijf plekken in het nationaal park Drents Friese Wold en het Leggelderveld worden de komende twee jaar werkzaamheden uitgevoerd, die ondermeer met het waterbeheer hebben te maken. Daardoor moet het gebied het eigen water beter kunnen vasthouden.

Gronden verschraald en sloten gedempt

De voormalige landbouwenclave Oude Willem is een van die gebieden. Dit ruim 300 hectare grote terrein in het hart van het Drents Friese Wold wordt omgebouwd tot natuurgebied. Ook ‘Brussel’ draagt bij aan de financiering.

De gronden worden verschraald en de sloten gedempt. Voor het oog lijkt het dat de bestaande sloten juist worden uitgediept. ,,Dat is niet zo. De sloten worden ontdaan van de vruchtbare grond en vervolgens mrt zand dichtgegooid’’, zegt Willem Urlings, voorzitter van de beheerscommissie Oude Willem.

Schoolkinderen bieden natuurschatten aan

Leerlingen van basisschool de Singelier in Diever hadden in het bos hun natuurschatten bij elkaar gesprokkeld. Bij de ontvangst in het restaurant Hoeve aan de Weg in Oude Willem kregen beide gedeputeerden een schatkist overhandigd

Nieuws

menu