16.000 vrachtwagens aan zand gewonnen op het terrein van Center Parcs de Huttenheugte in Dalen. Ook recreatieplas uitgediept

6 september start de omstreden zandwinning op het terrein van Center Parcs de Huttenheugte, tegelijk met de sluiting van het vakantiepark bij Dalen. In veertig weken tijd wint het bedrijf Smals 400.000 kuub zand, zo’n 16.000 vrachtwagens vol. Bij het park, aan de Reindersdijk, is een depot ingericht voor tijdelijke opslag van het zand.

De Huttenheugte sluit de deuren voor een grote verbouwing. Voor 33 miljoen euro worden de bungalows en voorzieningen zoals het subtropische zwemparadijs gemoderniseerd.

De Huttenheugte sluit de deuren voor een grote verbouwing. Voor 33 miljoen euro worden de bungalows en voorzieningen zoals het subtropische zwemparadijs gemoderniseerd.

De winning gaat gepaard met het uitdiepen van de recreatieplas. Dat is voor De Huttenheugte van groot belang. Omdat die nu nog ondiep is, wordt het water snel warm. Daardoor tieren algen en wier welig en wordt de waterkwaliteit minder. ,,Iedere dag harken we met een speciale boot het wier eruit. Ook de watersporters en de vissen hebben er last van’’, zegt algemeen directeur Harry Bakker. Op dit moment is de plas aan de kant zo’n halve meter diep, met een maximale diepte van drie meter in het midden. Na de winning is dat anderhalf tot zeven meter.

Rond de winning zijn verschillende rechtszaken gevoerd. Zandwinbedrijf Infracom daagde de provincie twee jaar geleden voor de rechter vanwege oneerlijke concurrentie. Het bedrijf zei nooit een kans te hebben gehad om zich in te schrijven voor de opdracht, omdat de provincie Drenthe en Center Parcs De Huttenheugte al een deal hadden gesloten over de winning. De provincie werd een dubbele pet verweten, omdat ze zelf vergunning verleende en tegelijkertijd belanghebbende was.

Verdubbeling N34

De provincie wilde het zand gebruiken voor de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Holsloot en de aanleg van knooppunt Emmen-West. Volgens general manager Harry Bakker van De Huttenheugte paste de overeenkomst perfect in het project Vitale Vakantieparken dat de provincie destijds had opgezet. ,,Het is een buitengewone samenwerking tussen industrie, overheid en recreatie. Enerzijds om de bereikbaarheid en veiligheid te verbeteren met de aanpak van de N34, anderzijds krijgt de natuur een steun in de rug.’’

Provincie moest voor 5 miljoen elders zand kopen

Omdat nog een andere rechtszaak liep (van een omwonende), kon de provincie dit zand niet gebruiken voor de N34. Daardoor moest de provincie voor 5 miljoen euro elders zand kopen.

Een omwonende claimde bij de Raad van State dat zijn idyllische leefomgeving flink verstoord zou worden door de winning. Bakker zegt inmiddels goede afspraken met deze bezwaarmaker uit de buurt te hebben gemaakt. Hij doet daarover verder geen uitspraken. Niets staat volgens hem de winning nu nog in de weg.

De Huttenheugte verbouwt voor 33 miljoen

De Huttenheugte sluit 6 september de deuren vanwege een grote verbouwing. Voor 33 miljoen euro worden de bungalows en voorzieningen zoals het subtropische zwemparadijs gemoderniseerd. De megaoperatie duurt zes weken.

De zandwinning loopt daarna nog door. Vakantiegasten ondervinden daarvan volgens Bakker nauwelijks hinder. Hij speelt met het idee bezoekers van het park erover te informeren en kinderen te leren waarom de natuur af en toe geholpen moet worden. ,,Je zou met een speciale boot onder begeleiding er naartoe kunnen varen, om te laten zien wat er allemaal bij komt kijken. We zijn zelfs bezig met een mini-baggerbootje waarmee de kinderen zelf een en ander kunnen ervaren.’’

Vijfhonderd spiegelkarpers uitgezet

Om aantrekkelijker te zijn voor vakantievierende vissers heeft De Huttenheugte in het verleden karpers uitgezet. Zo werden in 2010 vijfhonderd spiegelkarpers losgelaten in het watergebied van 25 hectare. Dat beleid werpt zijn vruchten af, want fanatieke vissers weten De Huttenheugte volgens Bakker goed te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu