Risico aardbevingsschade mogelijk groter dan aangenomen. Gedeputeerde Stelpstra: 'omgekeerde bewijslast bij Langelo moet snel terug'

Omwonenden van de gasopslag bij Langelo hebben gelijk dat ze een groter risico lopen op schade dan onderzoekers voorspelden. Dat blijkt uit een nieuw rapport.

In deze tijd van schaarste aan aardgas is de ondergrondse opslag bij Langelo van groot belang om de nationale energievoorziening in de wintermaanden op peil te houden. Omwonenden moeten niet het gelag betalen in de vorm van schade aan hun huizen, betoogt gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

In deze tijd van schaarste aan aardgas is de ondergrondse opslag bij Langelo van groot belang om de nationale energievoorziening in de wintermaanden op peil te houden. Omwonenden moeten niet het gelag betalen in de vorm van schade aan hun huizen, betoogt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Foto: Corné Sparidaens

Daarom moet het Instituut voor Mijnbouwschade (IMG) niet aarzelen de omgekeerde bewijslast voor een schaderegeling rondom de ondergrondse gasopslag meteen weer in te voeren, stelt de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie). Dit houdt in dat gedupeerden niet zelf hoeven te bewijzen dat schade door een aardbeving veroorzaakt is door de gasopslag.