Omwonenden niet blij met plannen voor nieuwbouw Emmaschool in Assen: ‘Een monumentaal pand wordt opgeofferd’

De Emmaschool aan de Prinses Irenestraat in Assen.

De Emmaschool aan de Prinses Irenestraat in Assen. Foto: DVHN

Omwonenden van Kindcentrum Emmaschool aan de Prinses Irenestraat trekken aan de bel bij de gemeente Assen. Zij vrezen een toename van overlast door de nieuwbouwplannen van het schoolbestuur.

Kindcentrum Emmaschool huist in een gemeentelijk monument dat volgens het huisvestingsplan van de gemeente niet meer geschikt is om goed onderwijs in te geven. Daarom is een ontwerp gemaakt voor een aanbouw met twee verdiepingen aan de achterkant van het pand.

Dat gedeelte biedt straks ruimte voor onderwijs, in het oude pand komt de kinderopvang. Die zit nu nog in het gebouw De Zonnebloem aan de overzijde van de Irenestraat. Dit wordt afgebroken en maakt plaats voor een schoolplein.

Aantasting privacy

Buurtbewoners zijn onlangs op een inloopbijeenkomst flink geschrokken van de plannen, zegt Wim Germain die in de aangrenzende Emmastraat woont. Mede namens zijn buren schreef hij een brief met bezwaren aan zowel het schoolbestuur als de gemeente.

,,Het nieuwe gedeelte wordt twee verdiepingen hoog en staat veel te dicht op de woonhuizen eromheen. De klaslokalen kijken straks van boven uit over de tuinen van de mensen aan de Nassaulaan. Dat is een grote aantasting van de privacy.”

Het huis van Germain zelf grenst in de toekomst aan het nieuwe, grote schoolplein. Daar waar nu de kinderopvang nog zit. Dus straks geen kleine groep peuters meer, maar een hele school vol kinderen die allemaal vlakbij zijn tuin aan het spelen zijn. Dat steekt.

‘Past niet in omgeving’

,,Dit idee past gewoon niet in deze omgeving”, vindt Germain. ,,De nieuwe school zal nog meer leerlingen trekken. De verkeersdruk wordt veel te groot in dit deel van de wijk, en die is al niet gering. Bovendien huist de Emmaschool in een oud, gemeentelijk monument. Dat pand wordt hiermee opgeofferd. Als de Emmaschool wil uitbreiden, dan moeten ze dat echt ergens anders doen.”

Plateau Integrale Kindcentra, de koepel waaronder de Emmaschool valt, laat weten dat uitbouw aan de achterkant van de school de enige optie is, juist omdat het hier om een monument gaat. ‘Het deel dat intact moet blijven, is niet geschikt voor toekomstig onderwijs’, schrijft de school in een reactie. ‘De enige mogelijkheid voor de bouw van nieuwe huisvesting voor onderwijs op deze locatie is op de bouwgrond achter op de kavel. Het oude gedeelte biedt dan ruimte aan de kinderopvang.’ De school laat verder weten in gesprek te blijven met de omwonenden.