Omwonenden van de gasopslag Norg zaten afgelopen jaar in onzekerheid over de afhandeling van hun schades. Hoe is dat nu? | oud & nieuw(s)

Dagblad van het Noorden blikt traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar. Vandaag april. De schadeafhandeling in de omgeving van de gasopslag Norg verloopt moeizaam en de omgekeerde bewijslast dreigt te sneuvelen. Hoe is dat nu?

Zwagers Markus Rozenveld uit Norg en Johan Tip uit Een bij één van de grote scheuren in de schuur van Tip.

Zwagers Markus Rozenveld uit Norg en Johan Tip uit Een bij één van de grote scheuren in de schuur van Tip. Foto: Rens Hooyenga

Zwagers Johan Tip uit Een en Markus Rozenveld uit Norg zitten, net als het afgelopen voorjaar, aan de keukentafel van Tips karakteristieke boerderij. Bij helder weer kan je vanuit het woonkamerraam de enorme installatie van de gasopslag in Langelo (UGS Norg) zien. Hij ligt op ongeveer een kilometer afstand. Tip en Rozenveld hebben scheuren in hun huis. Ze denken dat de injectie van gas in de gasopslag de oorzaak is. Maar waar de buren van beide mannen om die reden (tien)duizenden euro’s vergoed kregen, is de oorzaak van de schade aan de woningen van de zwagers een andere, stellen onderzoekers die werken in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).