Omwonenden windmolens in Drentse Monden en Oostermoer adviseren over verdeling van het particulier geld dat de turbines opbrengen

De eerste windturbine in de Drentse Monden en Oostermoer aan de Mondenweg tussen Nieuw-Buinen en Eerste Exloërmond Foto: Archief/Corné Sparidaens

Inwoners van Borger-Odoorn, verenigd in de Bewonersadviesgroep (BAG), gaan adviseren over de verdeling van de particuliere gelden die de 45 windturbines in de Drentse Monden en Oostermoer opbrengen.

Dat meldt voorzitter Cor Kloen van BAG maandagmiddag.

Initiatiefnemers Duurzame Energieproductie Exloërmond en Raedthuys Pure Energie stellen 15 jaar lang 50 cent per geproduceerde megawattuur per jaar ter beschikking aan de lokale samenleving.

BAG houdt bij het bepalen van een advies rekening met de uitkomsten van de enquête die de initiatiefnemers van de windturbines eerder dit jaar onder inwoners hebben gehouden.

Eerste overleg

In de BAG zitten vertegenwoordigers van alle kernen in het gedefinieerde effectgebied van de windturbines in de gemeente Borger-Odoorn. Voor het advies aan de initiatiefnemers is ook een vertegenwoordiger van het aangrenzende gebied in de gemeente Stadskanaal aangeschoven. Ook daar ervaren inwoners de effecten van de windturbines in de gemeente Borger-Odoorn.

,,Leden van de BAG hebben met elkaar afgesproken dat adviezen aan de initiatiefnemers van de windturbines met een meerderheid van stemmen tot stand komen”, aldus Kloen.

,,Naar aanleiding van ons eerste overleg met de initiatiefnemers is ons advies om aan elk deelnemend kerngebied 1/8 deel van de gelden die vrijkomen vanuit de opbrengsten van de windturbines ter beschikking te stellen. De adviesgroep gaat mee in de wens van de initiatiefnemers om de gelden aan te wenden voor het versterken van de leefbaarheid van het gebied.”

Speciaal fonds

De opbrengsten worden verzameld in een nog op te richten fonds. Per kerngebied wordt dan een eigen invulling gekozen. ,,Op die manier kan een kerngroep ervoor kiezen om hun gehele budget of een gedeelte daarvan, specifiek te besteden aan bijvoorbeeld de verduurzaming van woningen.”

Kloen zegt dat de bewoners de komende maanden werken aan een advies. Dat moet uiterlijk volgend jaar zomer aan Duurzame Energieproductie Exloërmond en Raedthuys Pure Energie worden aangeboden. ,,Ruim op tijd voor de initiatiefnemers om een besluit te nemen voordat de eerste gelden op basis van de productie in 2022 beschikbaar gesteld kunnen worden.”

Windmolens zijn nog niet opgeleverd

Windpark Drentse Monden en Oostermoer is vanaf het begin omstreden geweest en leidde tot een verhitte situatie in de regio. Vorig jaar nog probeerde Platform Storm via een kort geding de bouw te stoppen. Zonder succes.

De molens van ruim 210 meter hoogte – twee keer de Martinitoren – staan inmiddels overeind in de Veenkoloniën, maar zijn door de bouwer nog niet opgeleverd aan de eigenaren, waaronder zo’n honderd regionale boeren. Vorige maand meldde een woordvoerder is er sprake geweest van een kortsluiting, waarop alle molens opnieuw werden gecontroleerd. Oplevering zou deze maand moeten plaatsvinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu