Wolvin, die in Wijster schaap doodbeet, is mystery guest in Drenthe. Dader van dodelijke aanvallen in Friesland nog onbekend

De wolf, die in april een schaap doodbeet in Wijster, is een onbekende in Nederland. Het gaat om een jonge wolvin, afkomstig uit Duitsland.

Waarnemingen van wolven gaan niet altijd gepaard met doodgebeten schapen.

Waarnemingen van wolven gaan niet altijd gepaard met doodgebeten schapen. Foto: Shutterstock

,,Het kan gaan om een eenmalig uitstapje van een dier dat op zoek is naar een nieuwe leefomgeving. Dat zagen we ook in Zeeland en West-Brabant. Daar was korte tijd een wolf uit België actief, die vervolgens snel terugging naar Vlaanderen. Daarna is in Nederland niets meer van het dier vernomen, maar het kan natuurlijk altijd weer terugkomen’’, zegt Christian Jansen, woordvoer van BIJ12, de organisatie die namens de provincies de wolvenschade onderzoekt en afhandelt.

Over de wolf in Wijster, GW2090f genaamd, is weinig bekend. Het is in elk geval niet de wolf GW1261m, die eerder in Drenthe schapen doodbeet en na een aanwezigheid van een half jaar tot Drent werd ‘genaturaliseerd’. Dat was een mannetje, waar overigens al langere tijd niets van is vernomen. Het ligt voor de hand, dat ook deze wolf weer op Duits grondgebied is.

Beet doodgereden wolf Appelscha (voordat hij het leven liet) schapen dood?

In Friesland werden in mei ten zuiden van de lijn Heerenveen-Drachten negen schapen doodgebeten. Het laatste incident was op 27 mei in Appelscha. Een dag later werd op de N381 bij hetzelfde dorp een wolf doodgereden. Een jong mannetje. Omdat het DNA-onderzoek op de dode schapen nog niet is afgerond, kan Jansen nog niet zeggen of de doodgereden wolf verantwoordelijk is voor de dodelijke aanvallen op Friese bodem.

Inmiddels staat vast dat het alpacaveulen, dat in november vorig jaar in Holsloot werd gedood, ten prooi is gevallen aan een vos. Dat is vastgesteld op basis van DNA-onderzoek door BIJ12.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu