Onbekenden starten petitie tegen azc Echten

Demonstratie in de raadzaal van De Wolden. Foto DvhN

Omwonenden van recreatiecentrum Van Harte in Echten zijn een petitie gestart tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc).

Omwonenden van recreatiecentrum Van Harte in Echten zijn een petitie gestart tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc).

De petitie kan alleen online worden getekend op thepetitionsite.com . Het doel is te komen tot duizend handtekeningen tegen het azc aan de weg van Echten naar Ruinen. Het 'doelwit', zoals de website het noemt, is het college van B en W van De Wolden.

Wie achter de petitie zitten, wordt niet duidelijk. Dorpsbelangen Echten is het in elk geval niet. Secretaris Mieke Mul laat weten dat Dorpsbelangen er voor alle inwoners van Echten is en niet alleen voor de voor- of tegenstanders. De vereniging hield wel een enquête, waaruit bleek dat 67 procent van de inwoners van het dorp tegen een azc op het recreatiepark is en dat 31 procent onder strikte voorwaarden kan instemmen. De respons was 90 procent.

Kortdurende opvang

Met het oog op het teruglopende aantal gasten wil ondernemer Johan Koops een contract aangaan met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor een azc op Van Harte. Eerst gaat het om een kortdurende opvang voor 200 mensen en daarna een volwaardig centrum voor maximaal 500 vluchtelingen.

De initiatiefnemers van de petitie zeggen zo'n centrum te groot te vinden voor een dorp met 350 inwoners. Ook stellen ze dat het toerisme er op achteruit gaat en zijn ze bezorgd over de veiligheid in en rond Echten. Of de digitale handtekeningen worden aangeboden aan het college en wanneer, is niet bekend.

Nieuws

Meest gelezen

menu