Aan het Water: de zoektocht naar de leukste zomerse terrassen aan de waterkant. Vandaag lunchen we bij grand café 't Wapen aan de Vaart in Assen

Voor de rubriek Aan het Water bezoeken we in de zomer terrassen aan de waterkant. Deze week grand café ‘t Wapen aan de Vaart in Assen.

Op bezoek bij het terras van grand café ‘t Wapen aan de Vaart in Assen.

Op bezoek bij het terras van grand café ‘t Wapen aan de Vaart in Assen.

Het belooft een prachtige dag te worden, we moeten een aantal boodschappen doen dus we besluiten op de fiets naar Assen te gaan. Met een mooie omweg dwars door Nationaal Landschap Drentsche Aa komen we na 20 kilometer aan in de Drentse hoofdstad.

We zijn behoorlijk vroeg, het is er nog lekker rustig al puft de medewerkster van de buitensportwinkel behoorlijk. Veel mensen willen voor hun vakantie nog wat laatste inkopen doen. „En allemaal tegelijk. Ze drinken eerst koffie en gaan dan de stad in.” Ja, logisch, vinden wij die diezelfde volgorde hebben. We vragen of ze de enorme doos met bergschoenen maat 45 even voor ons willen bewaren. Het is veel te warm om die de hele tijd mee te sjouwen.

We laten de fiets staan en lopen de stad in: slenteren, kijken, winkelen. En voor we er erg in hebben is het lunchtijd. Hoera. We houden ervan op een mooie vrije dag. Lekker een leuk terras uitzoeken en genieten van het weer, het eten, het drinken en de mensen.

We hadden erover gelezen maar waren er nog niet geweest: het terras aan de kop van de Drentsche Hoofdvaart, vlakbij DNK, het cultuurcentrum met theater, bioscoop en bibliotheek.

Het verkeer in Assen dient plaats te maken voor de hongerige en dorstige mens

Samen met de binnenstadorganisatie Vaart in Assen (ViA) heeft de gemeente een plan uitgewerkt om de ondernemers zoveel mogelijk ruimte te bieden voor terrasuitbreiding. Met rust en ruimte wil Assen toeristen naar de Drentse hoofdstad lokken. Verkeer dient plaats te maken voor de hongerige en dorstige medemens. Terecht, vinden wij.

We lopen vanaf het leukste stukje Assen, de Markt, het terras op en missen zo de tafel met desinfectiemiddelen maar ook zonnebrandmiddel. Een verstandige en vriendelijke service voor de klant die wel de goede entree neemt. De ‘officiële’ ingang zit aan de kant van grand café ’t Wapen. Na jaren van leegstand en verval is dat in 2018 opnieuw in gebruik genomen.

‘t Wapen heeft samen met Villa Tapas dit enorme terras tot zijn beschikking. Een knoert van een tarp geeft het geheel een gezellige uitstraling, maar het doek zorgt ook voor beschutting tegen zon en vast ook tegen regen. Er is volop veel keuze in zitplaatsen: van pal in de zon tot koel in de schaduw, de optie waar wij voor kiezen. Er is zelfs een ministrand aan het door algen en kroos helemaal groen geworden water.

We beginnen met een biertje, het is er per slot van rekening weer voor en we zijn op de fiets. Keuze genoeg maar wij kiezen die uit Veenhuizen: Man kiest met De Kolonist voor witbier (5,20 euro), ik voor blond: Weldoener (5,20). We hebben de keus van de lunchkaart al gemaakt als blijkt dat op de achterkant nog warme gerechten staan. We geven onze snel aangepaste bestelling door aan Ronald Obbes, die we vooral kennen uit de krant als voormalig binnenstadmanager van Assen. Nu runt hij ‘t Wapen. Op zijn werkelijk prachtige schoenen maakt hij heel wat meters: het terras en het grand café worden van elkaar gescheiden door Vaart Z.Z. waar het op deze zaterdagmiddag een verkeersdrukte van belang is. Zowel Obbes als de rest van het team maken de oversteek voortdurend waarbij opvalt dat het bedienend personeel gelukkig vaak voorrang krijgt.

Het vergt een grote mond om een hap van de sandwich met zalm te kunnen nemen

Er valt veel te zien en even vrezen we dat ons eten er al aankomt, we zitten nog zo lekker aan ons biertje en willen hier best even blijven. Gelukkig belandt dat op de tafel van een ander stel. Het publiek is niet onder een noemer te vangen: jong oud, met z’n tweeën of met z’n achten. Obbes helpt geduldig een groot gezin dat geen Nederlands spreekt en wijst de bediening de juiste tafel. Alles onder controle.

Dan toch komt onze lunch: een sandwich met zalm (10,25 euro) voor Man, brood met bospaddenstoelenkroketten (8,25 euro) voor mij. De goed belegde sandwich herbergt behalve zalm spinazie, gekookt ei, rode ui en mierikswortelmayonaise. Het vergt een grote mond om hiervan een hap te nemen. Mijn bospaddenstoelenkroketten komen onaangekondigd samen met een schaaltje truffelmayonaise een een beetje aardappelsalade, een lekkere verrassing.

De korte recensie van Man: „Lekker!” Uit angst voor uitscheurende mondhoeken neemt hij toch maar het bestek ter hand. Ik geniet van de bospaddenstoelensmaak in de kleine kroketjes met krokante buitenkant. Hoewel je ze eigenlijk in de herfst zou verwachten, smaken ze me ook opperbest in hartje zomer, zo heerlijk aan het water.

Met lichte tegenzin besluiten we maar eens op te stappen. We pikken de enorme bergschoenen en onze fietsen op en toeren met een volle maag en een grote omweg naar huis. Een digestieve fietstocht kan nu even helemaal geen kwaad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Eten & drinken
menu