Onderdelentransport windturbines Veenkoloniën start in september

De eerste windturbine van Windpark Drentse Monden en Oostermoer aan de Mondenweg tussen Nieuw-Buinen en Eerste Exloërmond. Foto Archief Corné Sparidaens

Dit najaar gaat het windpark in de Drentse Monden en Oostermoer in de Veenkoloniën rap verrijzen. De voorbereidende werkzaamheden zitten er bijna op, waarna de daadwerkelijke bouw van start gaat.

De afgelopen tijd zijn wegen en rotondes aangepast om het speciale vervoer mogelijk te maken. Zo zijn er enkele bochten verbreed en worden rotondes opengebroken, zodat transporten straks recht kunnen oversteken. Deze aanpassingen worden ongedaan gemaakt als de aanleg van het windpark er op zit. Het transport start in september, volgende week maandag wordt met het transportbedrijf een exacte datum geprikt. De 65 meter lange rotorbladen zijn de eerste onderdelen die arriveren. De aanlevering verloopt via de N34 en de N379 (Drentse Mondenweg).

Momenteel zijn de initiatiefnemers druk bezig met heiwerkzaamheden en het leggen van de funderingen voor de turbines. In totaal moeten er nog ongeveer tien windmolenlocaties onder handen worden genomen. Volgende week verschijnen vier mobiele hijskranen die bij Gieterveen en Valthermond worden opgesteld.

Twaalf transporten

De gehele aanleg duurt ongeveer zeven maanden en is volgens de huidige planning eind maart 2021 afgerond. In totaal komen er 45 windmolens in het gebied tussen Nieuwediep en Valthermond. De eerste verrees bijna een jaar geleden al bij 1 e Exloërmond. Per windmolen zijn er 12 transporten nodig. Naast de turbinebladen, bestaan deze uit ook uit onder meer 25 meter lange torendelen

Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, vinden deze vooral ‘s nachts en in de vroege ochtend plaats.

Nieuws

Meest gelezen

menu