Ondernemers Assen willen lagere parkeertarieven

Parkeergarage Assen Citadel. Foto Marcel Jurian de Jong

Lagere parkeertarieven en langer op straat parkeren. Dat zijn twee belangrijke wensen van ondernemers in de binnenstad van Assen.

Lagere parkeertarieven en langer op straat parkeren. Dat zijn twee belangrijke wensen van ondernemers in de binnenstad van Assen.

Ze zijn het resultaat van een enquête van de Grontmij onder 104 ondernemers in het Asser centrum over het veelbesproken nieuwe parkeerbeleid. De resultaten zijn deels verwerkt in de evaluatie van het parkeren nieuwe stijl dat de gemeente invoerde.

Wegblijven
Veel ondernemers hikten aan tegen de parkeerregels die sinds vorig jaar gelden. Heet hangijzer was dat op het Veemarktterrein betaald parkeren werd ingevoerd. Middenstanders vreesden dat klanten zouden wegblijven als ze hun auto hier niet meer gratis konden neerzetten. Uit de evaluatie blijkt dat veel van deze parkeerders hun auto sindsdien in een van de zeven parkeergarages in het centrum zetten. Daar was het de gemeente om te doen, want de garages bleven voor de invoering van het nieuwe beleid grotendeels leeg. En dat vernam Assen in de portemonnee.

Andere maatregelen waren het duurder maken van parkeren langs de straat, een kortere maximale parkeertijd en betaald parkeren na zes uur 's avonds en op zondag. Het leverde een hoop klachten op en daarop voerde de gemeente een aantal aanpassingen door.

Niet genoeg
Voor de ondernemers is dat niet genoeg. Van hun klanten horen ze dat het parkeertarief omlaag moet en er langer op straat geparkeerd moet kunnen worden. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat mensen die in de stad uit eten gaan achter hun warme hap weg moeten om de parkeermeter bij te vullen.

Bij het opstellen van het nieuwe parkeerbeleid is afgesproken dat middenstanders met kortingskaarten voor parkeren zouden gaan werken. Slechts 14 procent doet dat.

De enquête van de Grontmij wordt half februari besproken in de ledenvergadering van de ondernemersvereniging MKB Binnenstad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu