Ondernemers Biochron in voormalige dierentuin Emmen tijdelijk onderdak in Villa Lindenhof

Villa Lindenhof. Foto: NDC Mediagroep

De ondernemers die momenteel zijn gehuisvest in het Biochron van de voormalige dierentuin (het huidige Rensenpark) in Emmen, mogen tijdelijk gebruik maken van Villa Lindenhof, een van de drie stadsvilla’s aan de Hoofdstraat.

Dat stellen burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad voor.

De ondernemers moeten verkassen omdat de gemeente de volledige bovenbouw van de voormalige tentoonstellingsruimte gaat slopen. De panden bevinden zich in slechte staat en slurpen veel energie. Reden om ze tegen de vlakte te schuiven en het gebied te herinrichten als een groene entreezone die het Rensenpark en het centrum van Emmen beter op elkaar laat aansluiten.

Woonhuis wethouder

De gemeente probeert als pandeigenaar Villa Lindenhof al lange tijd commercieel te verhuren. Zo werden er onder meer gesprekken gevoerd met de uitbaters van Brownies & Downies. De villa, ooit het woonhuis van wijlen wethouder Roelof Zegering Hadders, behoeft het nodige opknapwerk. Vanwege bezuinigingen ontbreekt het de gemeente echter aan geld om te investeren. In afwachting van een permanente invulling, zouden de ondernemers er zolang terecht kunnen.

Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad onder meer een motie van D66 en GroenLinks. Beide fracties roepen de gemeente op de sloop op te schorten totdat er een fatsoenlijk alternatief is gevonden voor de kunstenaars en dito invulling voor het Biochron.

Geen huur?

De raadbrief stelt D66-fractievoorzitter Carmen Hoogeveen nog niet helemaal gerust. ,,De Lindenhof is een prachtige locatie, maar er moet nog wel onderhoudswerk worden gepleegd. We zien graag bevestigd dat de ondernemers geen huur hoeven te betalen als zij het opknappen voor eigen rekening nemen. Denk aan muren en ramen zetten, en energiemaatregelen.” De termijn dat ze er kunnen zitten is ook nog een puntje van onderhandeling. De inzet is twee en een half jaar. ,,Als we op deze punten voldoende antwoord krijgen, trekken we de motie in.”

Bij de ondernemers zelf heerst tevredenheid over het aanbod, laat kunstenaar Ingo Leth weten. Hij is een van vier partijen om wie het draait. ,,De Lindenhof is eigenlijk de beste oplossing. Een pand waar me prima mee uit de voeten kunnen.” De huurcontracten van Leth en zijn collega’s lopen nog tot en met 31 december.

CBK

Overigens blijft het ondergrondse deel van het Biochron de sloophamer bespaard. Deze ruimtes heeft de gemeente op het oog als nieuw onderkomen voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK), dat zich nu nog in de voormalige melkfabriek in Noordbarge bevindt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu