Ondernemers Eelde willen dorpskern afmaken: ‘de tijd dringt’

Voldoende parkeerplaatsen vormen een belangrijke voorwaarde voor een goed winkelcentrum. Foto DvhN

Het opknappen van de dorpskern van Eelde stagneert. Zonde, vinden ondernemers Dries Pepping en Koos Hensen. Ze hebben een plan om de zaak vlot te trekken.

Eelde moet de plek worden waar je gemakkelijk de dagelijkse boodschappen haalt, plus een bos bloemen, een boek en wat cadeautjes. Dat betekent dat de winkels dicht bij elkaar moeten liggen en dat je er goed kunt parkeren.

Jumbo en Hema zitten in mooi nieuw pand

Zo ver is het nu nog helemaal niet, vinden ondernemers Dries Pepping (Jumbo) en Koos Hensen (Hema). Hun eigen winkels hebben de laatste jaren weliswaar een mooi onderkomen gekregen, de verdere totstandkoming van een nieuw winkelcentrum stagneert. Eelde telt nog te veel verouderde pandjes en kale plekken. ,,We moeten vooruit, anders mist Eelde de boot’’, zeggen Hensen en Pepping in koor.

Een paar jaar geleden bereikte toenmalig VVD-wethouder Nina Hofstra een doorbraak in de al jaren slepende pogingen om het dorpshart op te knappen. Er kwamen nieuwe winkels voor onder meer Jumbo en Hema. Het liep vast toen projectontwikkelaar Vastgoud uit Groningen met een plan kwam voor 34 appartementen. Te massaal, oordeelde de bevolking van Eelde en het past niet in het beeldkwaliteitsplan. Maar VastGoud ziet weer geen kans om een rendabel plan te realiseren met minder woningen.

In gesprek met opvolger Hofstra

Nu is er steun nodig van de gemeente Tynaarlo en de provincie Drenthe om Eelde weer een krachtige dorpskern te bezorgen, constateren Pepping en Hensen. Beide ondernemers hebben al gesproken met andere ondernemers en met ondernemersvereniging EP Zakelijk. Nu willen ze graag het gesprek aan met wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo), die na de vorige verkiezingen Hofstra’s plek innam.

,We moeten het winkelcentrum compacter maken’’, betoogt Pepping. ,,De winkels liggen nog langs een lint. Dit betekent mogelijk dat winkeliers moeten verhuizen en dat hun panden een andere bestemming moeten krijgen . Dit zijn onrendabele investeringen, maar gelukkig heeft de provincie het Leefbaarheidsfonds, waaruit zij subsidies verstrekt.’’

Zonder parkeerplaatsen wordt het niks

Daarnaast roepen Pepping en Hensen de gemeente op om aan de parkeernormen te voldoen. ,,Als er onvoldoende parkeerplaatsen bij winkels zijn wordt het ook niks. Dus niet alleen volbouwen. Er moet een evenwichtig geheel gerealiseerd worden waarbij wonen, winkelen en parkeren in balans zijn. De huidige grondeigenaren onderschrijven deze visie en staan open voor een gesprek met de ondernemers en gemeente. We zijn erg enthousiast en willen graag met de gemeente en provincie in gesprek om snelheid te maken’’, aldus Hensen en Pepping.

Dit jaar is de gemeente druk met het maken van plannen voor de dorpskern van Zuidlaren. Maar laten we vooral Eelde niet vergeten, benadrukken beide ondernemers. ,,Eelde is als winkelkern minstens zo belangrijk als Zuidlaren’’, zegt Hensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu