Ondernemers Rolderstraat in Assen: 'De veiligheidscamera's in onze straat moeten altijd blijven'

Sinds het ophangen van de camera’s in de Rolderstraat nam de veiligheid in het gebied toe volgens de gemeente Assen. Een jaar geleden bestempelde de gemeente het gebied rondom de straat als veiligheidsrisicogebied en sindsdien hangen veiligheidscamera’s in de straat.

Bewakingscamera's in de Rolderstraat in Assen.

Bewakingscamera's in de Rolderstraat in Assen. Foto: DvhN

„Die camera’s moeten altijd blijven”, zegt Lien Siwalette, voorzitter van Stichting Noabershop in de Rolderstraat in Assen. „Ze geven mij een veel veiliger gevoel.”

Toen er nog geen cameratoezicht was, werden er volgens Siwalette veel drugsdeals in de beruchte straat in Assen gesloten. Het was er gewoon niet veilig, zegt ze. „Als die camera’s hier weggaan komt de overlast zo weer terug.”

‘Iemand heeft een broodmes gepakt en mij bedreigd’

Siwalette heeft persoonlijke ervaring met de onrust waar de Rolderstraat om berucht stond. „Zes jaar geleden was hier iemand zomaar binnen. Hij pakte een broodmes en bedreigde mij een aantal keer”, vertelt ze. „Volgens mij was het iemand uit een tbs-kliniek.” Het liep door het ingrijpen van een winkelier uit de buurt gelukkig goed af.

„Er waren hier allemaal gekken. Het was echt niet leuk om hier alleen te zijn. Er was een vrijwilligster die niet alleen in de winkel durfde te zijn”, zegt ze. „Sinds die camera’s er hangen wordt hier niet meer gedeald. De Rolderstraat krijgt dus ook weer een goede naam.”

‘De Rolderstraat is tegenwoordig de veiligste straat van Assen’

De eigenaar van Restaurant Porto Alberto Delima is het daar grondig mee eens. „Ik heb zelf weinig last gehad van de onrust, maar ik weet wel dat mensen met kwade bedoelingen hier niks gaan proberen als er camera’s hangen.”

„De Rolderstraat is tegenwoordig de veiligste straat van Assen. Niemand gaat hier iets proberen”, zegt Delima. „De drugsdealers die hier vroeger waren zijn nu verplaatst naar andere plekken.” Volgens Amir Alsady van Alsady Brood & Banket viel het allemaal wel mee. „Je moet weten hoe je met die jongens in de straat om moet gaan”, zegt hij. „Het is voor mij niet onbekend.”

Toch vindt Alsady wel dat de camera’s moeten blijven. „Ze werken goed. Als ze weggaan zal het misschien wat rumoeriger worden.”

De gemeente heeft besloten om de veiligheidscamera’s in ieder geval tot november 2021 te laten hangen. Assen laat ze weggehalen als de politiecijfers en het veiligheidsgevoel van de bewoners en ondernemers geen aanleiding meer geven voor cameratoezicht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu