Onderwijsbestuurder Eric Rietkerk: '15,5 miljoen voor extra inspecteurs gaat het onderwijs echt niet verbeteren'

Minister Wiersma wil strengere controle op scholen. ANP

Schoolbestuurders zijn boos op minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs. Eric Rietkerk van CKC Drenthe: ,,De minister voert beleid op basis van emoties.”

In een lijvige brief van maandag doet minister Wiersma uit de doeken hoe hij de stagnerende en dalende trends van leerlingenprestaties wil keren. Het gaat om een investering van 15,5 miljoen euro in extra inspectiekrachten. Ook zullen er vaker onaangekondigde bezoeken op scholen komen.

Dat is geen oplossing, zegt Eric Rietkerk van onderwijsstichting CKC Drenthe. Hij is lid van de Vereniging voor Onderwijsbestuurders (VvOB), maar spreekt op eigen titel. ,,De staat van ons onderwijs is een gevolg van jarenlang politiek beleid. Als je dat wil veranderen, voeg dan meer inhoud toe en geef structureel geld. We hebben liever 140 leraren extra dan 140 inspecteurs.”

Woensdag vond een debat plaats in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geen vertrouwen

Bestuurdersvereniging VvOB is daarom in de pen geklommen. Zij vinden dat de minister te weinig vertrouwen heeft in schoolbesturen. ‘Enkele malen wordt het (volste) vertrouwen in bestuurders genoemd, maar de brief staat daarnaast bol van het verscherpen van de controle.’

Rietkerk benadrukt dat welzijn van de kinderen ook voor hem en andere directeuren voorop staat. „Ik wil ook graag dat de kinderen op onze 31 vestigingen het goed hebben. Het lijkt wel of minister dat vergeet. Als je controle verhoogt, verhoogt de kwaliteit echt niet.”

Bestuurders hebben ook kritiek op iets anders. Iedereen kan nu nog - ongeacht de achtergrond - directeur worden van een onderwijsorganisatie. Op enkele scholen leidde dat tot slechter onderwijs. Daarom moeten koepeldirecteuren volgens het beleid van Wiersma zo snel mogelijk aan bepaalde eisen voldoen. Voor de zomer moet er een concreet voorstel liggen over wat de onderwijsbestuurder allemaal moet kunnen voor de functie.

Het is tegen het zere been van huidige bestuurders, zegt Rietkerk. Hij is niet tegen op zulke functie-eisen, maar vindt de toon verkeerd. „We zijn al twee jaar in gesprek met het ministerie over de eisen die bestuurders moeten hebben. We vroegen om een geldpotje voor het regelen van accreditatiesysteem. Dat kregen we maar niet. Nu opeens moet er binnen een half jaar een plan liggen.”

Rietkerk: „Wiersma vindt dat bestuurders lange tenen hebben. Maar áls de bestuurders lange tenen hebben, dan komt dat door de onkunde van deze minister.”

Nieuws

menu