Onderwijsminister Arie Slob bezoekt basisschool Zuidlaren op de eerste schooldag en deelt zijn grootste blunders met groep 7 en 8

Onderwijsminister Arie Slob bezoekt basisschool Het Stroomdal in Zuidlaren op de eerste schooldag, waar hij openhartig zijn grootste blunders deelt. ‘Ik vergat de naam van iemand waar ik twee jaar mee werkte.’

Minister Slob komt langs bij school het stroomdal in Zuidlaren.

Minister Slob komt langs bij school het stroomdal in Zuidlaren. Foto: Jaspar Moulijn

Met een Zuidlaarderbol in de handen gedrukt – ,,die eten we altijd tijdens de Zuidlaardermarkt” – loopt minister van onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) het kersverse schoolgebouw van Het Stroomdal in Zuidlaren binnen. Hij wil er eens horen of de leerlingen er zin in hebben op de eerste dag van het jaar. En of de schoolleiding uit de voeten kan met de extra zakcent voor de komende twee jaar vanuit het Nationaal Programma Onderwijs.

De kinderen vormen een erehaag op het schoolplein en ontvangen de speciale bezoeker met een grote glimlach. Hun eerste schooldag is extra bijzonder, want elke klas krijgt een bezoekje van de minister van onderwijs. Dat leidt soms wel tot de spontane uitspattingen die horen bij kinderen. ,,Jij bent van Rutte!”, roept een jongetje op de achterste rij in groep 3, die oranje vliegers in zijn werkboek tekent. ,,Mijn papa en mama kijken dat altijd op televisie.”

Grote blunders

Ook de kinderen in groep 7 en 8 zijn niet op hun mond gevallen. Zij willen graag weten wat de allergrootste blunder van Arie Slob was in zijn politieke carrière. ,,Uw gênantste moment?”, vraagt een van de meisjes. ,,Waar denk je dan aan?”, vraagt minister Slob. ,,Nou gewoon, dat je iemands hand schudt, terwijl je net hebt gezegd dat je geen handen mag schudden.”

Slob schiet in de lach. ,,Dat overkwam míj gelukkig niet.” Maar de onderwijsminister wil best wel twee blunders delen. Die keer dat hij de voornaam vergat van iemand waar hij al twee jaar intensief mee samenwerkte. Of die keer dat hij een digitale vergadering instapte, waar hij juist voor was afgemeld, omdat het beter was dat hij er niet bij zat.

Groep 7/8 is tevreden met de reactie. Nou ja, bijna. Ze willen nog wel een handtekening. ,,Want dan kunnen we die handtekening onder de rekening van ons nieuwe schoolgebouw zetten, en dan betaalt u de nieuwe school”, grapt een leerlinge. Ondanks die verontrustende fantasie, zet Slob toch maar een krabbel op een stuk papier achterin de klas. Eén keer, dan kan iedereen een kopietje maken.

Geld

Bij het bezoek ging het ook over serieuzere zaken. Slob wilde bijvoorbeeld weten of de nieuwe school goed uit de voeten kon met het geld van het Nationaal Programma Onderwijs. Dat geld is bedoeld om de leerlingenachterstanden, ten gevolgde van de coronacrisis, weg te werken. Daarvoor maakte het kabinet in totaal 8,5 miljard euro vrij voor alle onderwijsinstellingen. Het komend schooljaar krijgen basisscholen gemiddeld 180.000 euro. Scholen waarbij leerlingen meer achterstand opliepen, krijgen een grotere bijdrage.

In Zuidlaren besteedt men het geld komend jaar aan het opleiden van het docententeam op het gebied van rekenonderwijs. Zo wordt er met een nieuwe methode gewerkt en is er een rekencoördinator onder de docenten aangesteld. Ook zijn er op Het Stroomdal extra handen in de klas. Een extra klas creëren, zoals op sommige scholen ook gebeurt, wilde directeur Hilleke Postma niet doen. ,,Want de extra onderwijsgelden zijn maar voor twee jaar, en het is dan voor ouders, personeel en leerlingen onhandig dat ik na die twee jaar de klas weer moet weghalen.”

Dat veel onderwijsinstellingen hoopten op structureel geld, en niet een eenmalige injectie voor twee jaar, begrijpt Slob goed. ,,Maar we hopen dat de kortetermijn-inspanningen die worden gedaan, ook leiden tot kwaliteitsverbetering van het onderwijs op de lange termijn. Dat zie ik hier op deze school gebeuren.”

Nieuw gebouw

Het bezoek valt samen met de allereerste dag dat het nieuwe schoolgebouw is geopend. Voor de school staat nog een groot bord van de aannemer, puntjes worden nog op de i gezet op het nieuwe groene plein, binnen ruikt het nog naar verf. Alles is duurzaam en voldoet het aan de allernieuwste ventilatie-eisen.

Ook is de basisschool sinds gisteren meer dan alleen school. Het heet nu een kindcentrum en heeft een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang binnen de muren. Vandaag zijn er in de crèche drie kinderen, maar de aanmeldingen stromen binnen. Dertig in totaal. Met de nieuwe activiteiten kan de school zorgen dat alles beter op elkaar aansluit.

Buiten

Het bezoek aan deze school stemt Slob blij. Als hij naar buiten kijkt op het plein van rennende en gillende kinderen, zegt hij: ,,De zon schijnt, kinderen hebben het naar hun zin. Dat doet me goed. We moeten ervoor zorgen dat kinderen weer een gewoon schooljaar tegemoet gaan.”

,,Je weet niet hoe het virus zich ontwikkelt, maar laten we hopen en bidden dat de scholen open kunnen blijven. Want de paar weken dat ze vorig jaar dicht moesten, voelden als een nederlaag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu