Rekenkamer onderzoekt ondermijning in Hoogeveen. 'Het raakt ons allemaal'

Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. De Rekenkamer in Hoogeveen is deze maand een onderzoek gestart naar deze ondermijning die schadelijke gevolgen heeft voor de (lokale) samenleving.

Een groep van zo'n 80 mensen van de politie handhaving, douane, NVWA en de arbeidsinspectie voerde eerder dit jaar een grote controle uit bij bedrijven in Leeuwarden . De controle was onder meer gericht op ondermijning en witwassen.

Een groep van zo'n 80 mensen van de politie handhaving, douane, NVWA en de arbeidsinspectie voerde eerder dit jaar een grote controle uit bij bedrijven in Leeuwarden . De controle was onder meer gericht op ondermijning en witwassen. Foto: Anton Kappers

De aanpak van ondermijning is al lang geen exclusieve taak meer van alleen de politie en het Openbaar Ministerie. Een effectieve aanpak vraagt om een georganiseerde overheid die alle middelen en instrumenten inzet die tot haar beschikking staan. Gemeenten hebben daarin een belangrijke regierol.