Onderzoek naar generatiearmoede in Veenkoloniën wordt met twee jaar verlengd

In Assen hebben ruim 8.000 huishoudens betalingsachterstanden. Bij een kwart daarvan is de achterstand al langer dan drie maanden. Foto: Shutterstock

De provincies Drenthe en Groningen verlengen het onderzoek naar generatiearmoede in de Veenkoloniën met twee jaar.

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, richt zich op de relatief grote overerfbare armoede in de Veenkoloniën. Dit houdt in dat er families zijn die al generaties lang in armoede leven en hierdoor van de maatschappij geïsoleerd raken en een lagere kwaliteit van leven hebben.

Het eerste deel van het onderzoek startte in 2017. Volgens de provincie Drenthe is dit nu afgerond en is er een goed beeld van hoe de armoede ontstaat en blijft bestaan in arme families. Ook is het duidelijk hoe gezinnen zelf proberen uit armoede te komen. Met de resultaten van het onderzoek hopen de gemeenten in de Veenkoloniën een beleid te maken om de generatiearmoede aan te pakken.

Armoedepreventie

Het tweede gedeelte van het onderzoek richt zich meer op het doorbreken van de generatiearmoede en het verbeteren van de hulp. Het plan is om meer rekening te houden met de sociale en familiale situatie bij het aanbieden van hulp. Ook komt er extra aandacht voor burgerinitiatieven om mensen in armoede op te sporen en in beeld te brengen bij instanties.

Het onderzoek wordt betaald door de provincies Drenthe en Groningen. ‘Het terugdringen van armoede vergroot de leefbaarheid, dat vinden we zo belangrijk. Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij. De gezamenlijke aanpak is hierin heel waardevol,’ aldus Gedeputeerde Hans Kuipers van de provincie Drenthe.`

Uit het moeras

Dagblad van het Noorden startte in 2019 het project ‘Uit het Moeras’, waar verhalen van mensen uit de Veenkoloniën centraal in staan. Uit het Moeras volgt generaties, van kleinkinderen tot overgrootouders, en probeert uit te vinden hoezeer je leven wordt bepaald door waar je vandaan komt. Is afkomst een moeras dat je laarzen vast zuigt of een rijke bodem om uit te putten? Op de website zijn de verhalen te lezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu