Onduidelijkheid over fietsroute Dwingeloo-Beilen

FOTO ANP

Het is nog steeds onduidelijk wat er gaat gebeuren om de fietsroute Dwingeloo-Beilen veiliger te krijgen. De gemeente Westerveld heeft nog geen keuze gemaakt.

Kortgeleden organiseerde de gemeente voor de derde keer een discussieavond, bedoeld voor inwoners van Lheebroek en ouders van schoolgaande tieners die gebruikmaken van de fietsroute. Deze week ontvangen de aanwezigen het verslag van deze bijeenkomst. Bijgevoegd zijn zes maatregelen die volgens de gemeente genomen kunnen worden in het belang van de veiligheid van de fietsers. Zelf spreekt ze geen voorkeur uit. Alle zes opties worden nog voor de zomer voorgelegd aan de gemeenteraad. Die zal dan de knoop moeten doorhakken. De maatregelen variëren van het simpel plaatsen van borden om doorgaand verkeer tegen te gaan (kosten: 1500 euro) tot de aanleg van een vrijliggend fietspad (850.000 euro).

Heup gebroken

Zo’n zeventig tieners uit de gemeente Westerveld fietsen dagelijks naar de middelbare scholen in Beilen. Ze passeren daarbij De Mussels, een asfaltweg tussen Lheebroek en Beilen waarop veel auto’s te hard rijden. In september werd nog een 15-jarige jongen geschept door een auto, waarbij hij zijn heup brak.

Van meet af aan hebben de bevolking van Lheebroek en de ouders van de kinderen hartstochtelijk gepleit voor een vrijliggend fietspad. De gemeente, onder aanvoering van wethouder Homme Geertsma, vindt dat te duur worden, al heeft ze inmiddels van de provincie gehoord dat die bereid is 40 à 50 procent mee te betalen. Geertsma zelf stelde eerder een landbouwsluis voor (een verhoging in het wegdek waar alleen landbouwverkeer nog over kan), maar daar ziet men in Lheebroek niets in.

Kiezen

De gemeenteraad kan binnenkort kiezen uit: een vrijliggend fietspad, een aanliggend fietspad, borden, een verzinkbare paal in het wegdek, een landbouwsluis en een afsluiting van De Mussels gecombineerd met cameratoezicht. Maar wat te kiezen nu er een patstelling is ontstaan tussen het gemeentebestuur en de betrokkenen?

Han Brommer, een aannemer uit Dwingeloo en vader van kinderen die naar school gaan in Beilen, heeft tot nog toe op de barricade gestaan voor een vrijliggend fietspad. Hij heeft de hoop daarop nog niet opgegeven. ,,Maar", zegt hij, ,,ook als de provincie meebetaalt, gaat dat fietspad Westerveld nog altijd tonnen kosten. De gemeenteraad heeft eerder ook al met gemak een streep gezet door het kunstgrasveld in Dwingeloo en het nieuwbouwplan voor het Dingspilhuus.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu