Onduidelijkheid tergt Drentse recreatiesector

Recreatiesector valt tussen wal en schip. ANP

Voor campings geldt: open zijn mag. Maar minister-president Rutte gaf vorige week een ‘negatief reisadvies’. Het gevolg? De ene camping is open, terwijl de ander dichtblijft.

Net als voor winkels geldt: open zijn mag. Op één voorwaarde: gedeelde sanitaire voorzieningen moeten dicht. Maar in tegenstelling tot andere sectoren kunnen ondernemers in het toerisme geen aanspraak maken op het pakket aan steunmaatregelen van de regering. Dat zorgt in de sector voor onzekerheid en paniek.

90 procent minder gasten in paasweekeinde

Marketing Drenthe heeft eind vorige week onder 1700 ondernemers een peiling uitgezet om de zorgen in kaart te brengen. Uit de eerste resultaten van die peiling blijkt dat de ruime meerderheid (83 en 71 procent) van de hotels en bed and breakfasts de komende weken helemaal geen gasten verwachten.

Bij campings ligt dat percentage op 60 en bij bungalowparken op 50 procent. Van ‘quarantainevluchtelingen’, is in onze provincie nauwelijks sprake. In het paasweekeinde verwachten de accommodaties gezamenlijk 85 tot 90 procent minder gasten te ontvangen.

Geen inhaaltijd

Veel hotels en bed and breakfasts hebben daarom de deuren gesloten. Ook veel campings en een kwart van de bungalowparken blijven (voorlopig) dicht. ,,Natuurlijk is overal begrip voor de maatregelen”, zegt Crum. ,,Maar in onze sector geldt: dit is het moment om geld te verdienen. Er is geen inhaaltijd. Veel bedrijven maken zich zorgen over de toekomst.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu