Ongeloof en verbijstering over cokemanege in Nijeveen: 'Eigenaar woonde hier met z'n bejaarde moeder: niet het prototype drugscrimineel'

Een groot drugslaboratorium in het rustige buitengebied van Drenthe. De buurt reageert vol ongeloof en verbijstering op de vondst van een cocaïnewasserij in een manege in Nijeveen.

Mensen in de omgeving zeggen nooit iets gemerkt te hebben. Mensen die dagelijks op het erf kwamen zijn met stomheid geslagen.

De wasserij werd ontdekt is het buitengebied van het Nijeveen. Grote woningen met nog veel grotere landerijen eromheen. Lange oprijlanen met bebossing. Het lijkt de ideale schuilplek voor de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is ontmanteld.

„Ik wandel hier dagelijks rond. Dan kom je echt niemand tegen”, zegt Mendelt Houtman uit het dorp. „De prachtige natuur vormt de dekmantel.”

Nooit iets verdachts gemerkt

De vondst is het gesprek van de dag in Nijeveen. Honderden kilo’s harddrugs rolden mogelijk dagelijks van de band in het achterste gedeelte van de manege, maar nimmer werd er een verdacht vrachtwagen of een busje gespot. Zelfs zij die op het erf kwamen of er goed zicht op hadden, namen vol ongeloof kennis van het nieuws.

92-jarige moeder

Velen willen niet met hun naam in de krant, of hebben geen behoefte om te praten met media. De aandacht van de buurt richt zich voornamelijk op de 92-jarige moeder van de eigenaar (64), met wie hij samen in het huis woonde.

Zij is niet opgepakt, hij wel. De oudere dame heeft de woning in Nijeveen voorlopig achter zich gelaten. „Dat ze het op haar leeftijd nog moet meemaken”, verzucht een buurvrouw. „Ze is er kapot van, maar is nu in goede handen. Meer wil ik er niet over zeggen. Het is voor haar al erg genoeg”, zegt een buurman die contact met haar heeft gehad.

Bedrijfje zou oude computers opvijzelen

De 64-jarige eigenaar is paardentrainer en -fokker. Hij sprak openlijk over het bedrijfje dat in de verhuurde schuur oude computers zou opvijzelen.

Onder hetzelfde dak van de loods waarin de wasserij werd gevonden zat ook een jongerenkeet. De jongens die hier vaak samenkwamen zijn door de politie buiten het onderzoek gelaten. „Wij hebben ook niet geweten dat er zulke activiteiten aan de gang waren. Deze mensen waren professionals. Alles was zelfs geïsoleerd met 1.5 meter materiaal.” Ze doen hun deuren de komende weken niet open.

De landelijke recherche vervolgt het onderzoek en sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
Drugslab Nijeveen
menu