Onkruidverdelger in koffie, omdat ex-man honden niet had gevoerd

ILLUSTRATIE ANNET ZUURVEEN

Ze was boos omdat haar ex-man de honden niet had gevoerd. Dat verklaarde een 50-jarige vrouw uit Steenbergen dinsdag bij de rechtbank in Assen. De vrouw zou mei vorig jaar hebben geprobeerd haar ex-man te vergiftigen. Dat deed zij volgens het Openbaar Ministerie (OM) door een onkruidbestrijdingsmiddel in het Senseo-apparaat te gooien.

Het stel is al een paar jaar uit elkaar, maar nog niet formeel gescheiden. Tegen de vrouw is 270 dagen cel geëist, waarvan 183 dagen voorwaardelijk. De officier van justitie vindt dat zij niet terug hoeft naar de gevangenis. Het onvoorwaardelijk deel van de straf is gelijk aan de bijna drie maanden die de vrouw al in voorarrest heeft gezeten.

Moment van verstandsverbijstering
De vrouw ging langs bij haar ex, om te kijken hoe het met de honden ging. Hij was bij zijn nieuwe vriendin. In de woning ontdekte ze dat de dieren niet gevoerd waren. De verdachte werd daarop zo boos dat zij ,,in een moment van verstandsverbijstering'' besloot om een kleine hoeveelheid onkruidverdelger in het waterreservoir van zijn Senseo-apparaat te doen. De vrouw deed het ook in de koffiemelk. ,,Ik wilde hem laten schrikken. Het was niet mijn bedoeling om hem ziek te maken."

Een paar uur later kwam de man nietsvermoedend thuis. Hij nam een bak koffie, rook letterlijk onraad en riep de hulp in van zijn schoonzoon. De man werd onwel en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De volgende dag kon hij weer naar huis.

Minder giftig
De vrouw werd dezelfde avond nog opgepakt. Na een paar maanden voorarrest kwam zij vrij.  De officier van justitie heeft toen de beschuldiging afgezwakt. Dat gebeurde naar aanleiding van een voorlopig rapport van het Nederlands Forensisch Instituut. In dat rapport constateert het NFI dat er geen levensbedreigende situatie geweest kan zijn, gelet op de aard van de stof en de hoeveelheid.

De verdelger die werd gebruikt bleek niet Roundup te zijn, maar het minder giftige Starane. Iets waar de verdachte volgens de officier van de justitie geluk mee heeft gehad: ,,Als er Roundup in de fles had gezeten, zat mevrouw hier nu waarschijnlijk voor moord." Volgens deskundigen is de vrouw licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Advocaat Tjalling van der Goot vindt dat niet vast staat dat de verdachte de gezondheid van haar ex-man in gevaar heeft gebracht. Volgens de raadsman is er geen bewijs dat de werkzame stoffen van de onkruidverdelger in zijn lichaam zaten. Hij pleit voor vrijspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu