Online beveiliging Assen laat te wensen over

De informatiebeveiliging bij de gemeente Assen laat te wensen over. Ambtenaren zijn gevoelig voor phishing-mails en hackers komen snel binnen.

Dat concludeert de Asser Rekenkamercommissie na onderzoek naar de informatiebeveiliging. De commissie deed aanbevelingen en de gemeente heeft het onderwerp hoog op de agenda geplaatst.

In het interne netwerk zitten kwetsbaarheden omdat ambtenaren gevoelig bleken voor phishing-mail. Met deze techniek sturen cybercriminelen mailtjes om persoonlijke gegevens binnen te halen. Hackers konden verbinding maken met computers van de gemeente en daardoor bij gevoelige informatie komen.

Het niveau van de IT-beveiliging zit tussen ‘ad hoc’ en ‘herhaalbaar’ in, concludeert de Rekenkamer. Het college van B en W is met de informatie aan de slag gegaan en de ernstige technische lekken zijn inmiddels gedicht. De gemeenteraad sprak zorgen uit over de conclusies van het rapport. ,,Dit zijn ernstige tekortkomingen’’, stelt Martin Rasker (VVD). Verschillende raadspartijen stelden voor om gauw weer een onafhankelijk onderzoek te starten om te kijken of de problemen opgelost zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu