Online database voor Drentse historie

Een digitale database: Drenthe krijgt een verzamelwebsite met de vernieuwde Drentse Encyclopedie en informatie over de zestien belangrijkste erfgoedlocaties van de provincie.

De website gaat Geheugen van Drenthe heten en is een initiatief van de provincie Drenthe, het Drents Archief en Stichting Het Drentse landschap. Op de website staat allerhande informatie en beeldmateriaal dat gratis gebruikt kan worden. Achter de website ligt een bijzonder technisch snufje: een aggregator. Dat systeem bundelt informatie uit allerlei efgoeddatabases die op het internet te vinden zijn.

Geheugen van Drenthe is bedoeld om het Drents erfgoed beter toegankelijk te maken voor publiek. Online, in boeken en tijdschriften is veel informatie beschikbaar, maar deze is volgens de initiatiefnemers te versnipperd. Daarnaast is het vaak niet gekoppeld aan de erfgoedlocaties die Drenthe kent en zijn ze niet verrijkt met verhalen van de Drenten zelf. Op de nieuwe website moeten al die stukjes geschiedenis van Drenthe samenkomen.

Lancering

Op maandagmiddag 9 mei lanceert gedeputeerde Henk Jumulet de website in café Hofsteenge in Grolloo. Ook hoogleraar Geschiedenis van de Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Douwe Draaisma en direcuter Recreatieschap Drenthe, Dick Dijkstra, laten hun licht schijnen op het initiatief.

Nieuws

menu