Onrust in Eelderwolde door plannen voor natuurspeeltuin in De Onlanden. Natuurmonumenten zet vergunningsaanvraag in wachtstand. 'We hebben met te weinig mensen hierover gesproken'

De plannen van Natuurmonumenten om in De Onlanden ‘de grootste natuurspeeltuin van Noord-Nederland’ aan te leggen stuiten op weerstand bij omwonenden.

De Onlanden, gezien vanaf de uitkijktoren. Inzet: De Onlanderij.

De Onlanden, gezien vanaf de uitkijktoren. Inzet: De Onlanderij. Foto's: Archief DVHN

De plannen voor het natuurgebied bij Eelderwolde zijn, evenals subsidieverzoeken, reeds ingediend bij de gemeente Tynaarlo en de provincie Drenthe. Maar: ,,Ze zijn on hold gezet’’, zegt projectleider Ellen de Kroon van Natuurmonumenten. ,,We waren in de overtuiging dat we ons huiswerk met betrekking tot omwonenden wel gedaan hadden. Maar we moeten een inhaalslag maken.’’

Bezoekersstroom richting De Onlanden groeit

De Onlanderij, een voormalige boerderij op de grens van natuurgebied en woonwijk, fungeert als een soort poort tot De Onlanden voor de bezoekersstroom die sinds een aantal jaren flink groeit. In de plannen speelt Natuurmonumenten daar op in. Zo krijgt De Onlanderij een uitgebreidere horecafunctie met een alcoholvergunning en openingstijden tot tien uur ‘s avonds. De kleine natuurspeeltuin moet vele malen groter worden en de (reeds als onveilig ervaren) verkeerssituatie ter plaatse moet worden verbeterd.

Natuurmonumenten was in de vooronderstelling dat contact met de wijkvereniging Ter Borch en berichtgeving op een pamflet bij De Onlanderij en op de Facebookpagina wel zo’n beetje voldoende was. Boswachter Bart Zwiers vertelde in januari in DVHN al eens over de plannen.

In Ter Borch hebben ze de supermarktdiscussie net achter de rug

De natuurorganisatie had in ieder geval niet gedacht dat inwoners van de wijk Ter Borch, die de jarenlange discussie over de komst van een supermarkt net achter de rug hebben, in opstand zouden komen. Vorige week werd in de wijk een flyer verspreid waarin zorgen werden geuit over ‘een grootschalig commercieel attractiepark’ en waarin details werden opgesomd uit op dat moment nog niet openbare vergunningsaanvragen.

Volgens projectleider De Kroon gaat Natuurmonumenten mede op verzoek van de gemeente Tynaarlo ‘opnieuw’ in gesprek met de buurt. Dat kan er toe leiden dat de plannen worden aangepast, legde ze woensdagavond uit aan ruim negentig mensen die zich meldden voor een online bijpraatsessie. Natuurmonumenten had zeshonderd uitnodigingen verstuurd.

‘Doe dit kunstje maar in je eigen tuin’

De sessie was amper begonnen of in de chatbox viel al te lezen dat er ‘geen enkel draagvlak’ is voor ‘85.000 bezoekers in een natuurgebied’ en werd de vraag gesteld wanneer Natuurmonumenten zou stoppen ‘met deze poppenkast’. ‘Doe dit kunstje maar in je eigen tuin’, kreeg projectleider De Kroon naar haar hoofd geslingerd. Meerdere reacties waren positief, maar die werden met wantrouwen begroet: ‘Waarom zitten er mensen van Natuurmonumenten in deze chat die bedoeld is voor bewoners. Deze groep stuurt positieve reacties die zorgen voor onbalans!’

Onvrede en zorgen gaan vooral over de verkeersveiligheid, de komst van veel meer mensen, de grootschaligheid van het project en de verruiming van de horecamogelijkheden van De Onlanderij.

‘De plannen zijn niet in beton gegoten’

De Kroon zegde toe dat Natuurmonumenten samen met de gemeente Tynaarlo gaat zorgen voor ‘één loket’ waar mensen terecht kunnen voor informatie . Antwoorden op de vele vragen worden binnenkort gegeven. ,,We realiseren ons dat we uw vertrouwen moeten verdienen’’, zei De Kroon.

Fred Prak, landelijk woordvoerder van Natuurmonumenten, zegt dat zijn organisatie er geen belang bij heeft om plannen door te drukken als daar veel weerstand is. ,,Tot nu toe hebben we niet zo gemerkt dat er stevige bezwaren aan de oppervlakte kwamen. Iedereen is argwanend ten opzichte van verandering. Maar de plannen zijn niet in beton gegoten. Er zijn ook anderen die ons plan mooi vinden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu