Onrust over heien op Veemarktterrein Assen voor woningbouw Asselyn

Het voormalige Veemarktterrein in Assen. Foto: Archief/Jaspar Moulijn

Koenen Bouw wil voor de fundering van woningen op het Veemarktterrein in Assen gaan heien. Dat veroorzaakt onrust bij buurtbewoners. Zij vrezen schade aan hun woningen.

Raadslid Kees Boonzaaijer van Stadspartij Plop heeft inmiddels actie ondernomen richting Koenen en de gemeente. Volgens hem is heien in strijd met de afspraken. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex Nijlandstaete heeft Koenen op voorhand aansprakelijk gesteld voor alle schade aan het gebouw.

Na drie palen scheuren in muren

De vrees daarvoor is groot gezien de ervaringen met het heien van palen voor de bouw van een appartementencomplex op de oude brandweerkazerne in 2017. Nadat de eerste drie palen in de grond waren geslagen, zaten de eerste scheuren in het tegenovergelegen Nijlandstaete. Ook was er schade in een aantal appartementen. Het heiwerk werd onmiddellijk stilgelegd en pas drie maanden later hervat. De fundatiepalen werden toen in de grond geschroefd. Schroeven of boren van palen is aanzienlijk duurder dan heien.

Op het voormalige Veemarktterrein worden 67 woningen gebouwd: stadsvilla’s, hofwoningen, appartementen en lofts. Het nieuwe woonwijkje bij het Asser stadscentrum - dat de naam Asselyn krijgt - wordt in fasen uitgevoerd. Voor de eerste fase van dertien woningen nog een aantal huizen te koop.

Alarmbellen gaan af na brief bouwer

Koenen Bouw in Emmen wil volgende week met het uitgraven van de bouwlocaties voor de eerste fase van dertien woningen beginnen. De omwonenden zijn hiervan middels een brief op de hoogte gesteld. De zinsnede dat 11 mei de heistelling arriveert, deed alarmbellen bij de bewoners van Nijlandstaete en de Paul Krugerstraat afgaan.

De Paul Krugerstraat grenst direct aan het bouwplan. De huizen zijn relatief oud en gevoelig voor trillingen. Voor de tien jaar oude Nijlandstaete geldt dat eveneens omdat het complex op een betonnen plaat is gebouwd, legt Ton Broeders van de VvE uit. ,,De bodem bestaat hier uit zand met een leemlaag en dat versterkt de trillingen als gevolg van heiwerk. Door de betonplaat schudt dan het hele appartementencomplex.’’

Roderik Schuddebeurs van Koenen Bouw zegt dat alles in het werk wordt gesteld om nog een alternatief voor het heien te vinden. ,,We zijn daar druk mee bezig.’’ Hij snapt de onrust bij de bewoners. ,,Dat willen wij ook niet.’’

‘Niets op papier over heien’

Schuddebeurs voegt eraan toe niet bekend te zijn met toezeggingen over het niet heien op het Veemarktterrein. ,,Daar ben ik in de papieren niets over tegengekomen.’’ Koenen wil vasthouden aan de planning voor het project. De toezegging dat er niet geheid gaat worden, wil Schuddebeurs dan ook niet doen. ,,Voor de eerste fase is me dat te stellig. We willen wel vasthouden aan de huidige planning.’’

Volgens de gemeente Assen kan er geen enkel misverstand zijn. ,,In de vergunning staat dat er geschroefd moet worden. Daar houden we de aannemer aan’’, zegt een woordvoerder.

Koenen hoopt eind juni met de bouw van de betonnen casco’s en vervolgens de daken en het metselwerk te kunnen beginnen. In september volgt de tweede fase met dertien woningen. De eerste stadswoningen moeten eind dit jaar worden opgeleverd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu