Onschuldige sneeuwbal aanleiding voor met mes steken tienerjongen door 16-jarige in park in Hoogeveen: jeugddetentie en werkstraf opgelegd

Een 16-jarige jongen heeft een leeftijdsgenoot, die hij niet kende, uit het niets met een mes gestoken. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Assen. De steekpartij gebeurde op 11 februari op een toen besneeuwde heuvel in het Steenbergenpark in Hoogeveen.

De opgepakte verdachte verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Inzet: bloed in de sneeuw van het Steenbergerpark. Foto: André Weima.

De opgepakte verdachte verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Inzet: bloed in de sneeuw van het Steenbergerpark. Foto: André Weima.

,,Tientallen kinderen waren op dat moment samen met onderwijzers in het park aan het sleetje rijden”, aldus de rechtbank. ,,Veel kinderen hebben gezien wat er is gebeurd. Ze zijn enorm geschrokken.” Het slachtoffer is door de verdachte in de linkerzijstreek van zijn lichaam gestoken. ,,Er is geen inwendig letsel geconstateerd. De wond was ongeveer vijf centimeter. Waarschijnlijk zal er geen blijvende schade zijn.”

De rechtbank vindt dat daarom niet bewezen kan worden dat de 16-jarige zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag. Hij is volgens de rechtbank schuldig aan poging tot zware mishandeling. De rechtbank leidt uit het dossier af dat het slachtoffer een sneeuwbal in de richting van de verdachte en zijn vriendengroep had gegooid. ,,Wat kennelijk een onschuldig sneeuwballengevecht had moeten worden, mondde vrijwel direct uit in het toebrengen van een messteek aan het slachtoffer.”

Eerder geweldsincident

Een dag voor de steekpartij was de verdachte ook betrokken bij een geweldsincident. Op 10 februari heeft hij met anderen een jongen mishandeld. ,,Dit slachtoffer had blijkbaar iets openbaar gemaakt waarvan verdachte vond dat hij dat niet had moeten doen. De jongen was net klaar met zijn krantenwijk en fietste op weg naar huis. Op het fietspad kwam hij de verdachte en diens vriendengroep tegen. ,,Het slachtoffer is geduwd, geslagen en getrapt.”

Het door verdachte gebruikte geweld heeft op beide slachtoffers grote impact gehad, stelt de rechtbank. Het gaat naar het oordeel van de rechtbank om zeer ernstige feiten. Volgens deskundigen lijdt de jongen aan persoonlijkheidsstoornissen. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank noemt het zorgelijk dat hij een mes bij zich droeg en dit steekwapen zonder noemenswaardige aanleiding gebruikt heeft.

Schadevergoeding slachtoffer

De tiener is veroordeeld tot 96 dagen jeugddetentie, waarvan 90 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 80 uur met een proeftijd van twee jaar. Hij moet zich laten behandelen en komt onder toezicht van de reclassering. Het slachtoffer van de steekpartij moet hij bijna 1750 euro schadevergoeding betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu