Ontmoetingsplek Zuidlaren komt voorlopig niet van de grond

Voor de Aanloop is al de ontmoetingsruimte van woningcomplex Laarhof uitgebreid. Foto: Harry Tielman

Een vurig gewenste ontmoetingsplek voor senioren in Zuidlaren komt voorlopig niet van de grond. Het kost de initiatiefnemers moeite om te voldoen aan de subsidieregels van de gemeente Tynaarlo.

Het plan heet De Aanloop en is bedoeld om zowel kwieke ouderen als mensen die wat meer hulp nodig hebben, een laagdrempelige ontmoetingsplek te bieden voor gezelligheid, zorg en emotionele steun. Het zou feitelijk een uitbreiding zijn van het ontmoetingscentrum in De Laarhof, een wooncomplex voor senioren. De gemeenteraad was erg enthousiast over het plan en sprak medio vorig jaar uit dat er een jaarlijkse subsidie van 27.500 euro voor moest komen. Dit na een motie van PvdA en CDA.

Coronacrisis

Inmiddels blijkt het plan stil te liggen. Onder andere de coronacrisis speelt het initiatief parten. Maar ook vinden B en W dat het lastig te subsidiëren is omdat er niet een duidelijke partij is die de subsidie in ontvangst kan nemen en beheren. „We moeten het wel volgens de subsidieverordening doen”, zegt wethouder Oetra Gopal (GroenLinks). Volgens Gopal gaan de initiatiefnemers onderzoeken hoe ze een stichting kunnen oprichten. Eind dit jaar bekijkt de gemeente met hen wat er allemaal mogelijk is.

Fractievoorzitter Koos Dijkstra van de PvdA vindt het erg jammer dat het plan voorlopig niet van de grond komt. „Ik vraag me toch af of de gemeente zich niet te formeel opstelt en of zij de initiatiefnemers niet wat meer tegemoet kan komen.” Dijkstra wijst er op dat het gaat om vrijwilligers die al veel tijd in hun plan hebben gestoken.

Aanloop belangrijk om zorgkosten te verminderen

Raadslid Miguel Ririhena van GroenLinks valt Dijkstra bij. „Ik wil met hem bespreken wat we kunnen doen om de Aanloop toch snel van de grond te krijgen. Het zorgt er voor dat mensen minder vereenzamen en minder snel veel duurdere zorg nodig hebben.”

Gopal zegt het plan inhoudelijk ook te omarmen. „Maar we moeten het wel in de juiste juridische vorm gieten, anders kunnen vrijwilligers ook tussen wal en schip vallen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu