Ontslagen ziekenhuistopman wint zaak tegen Treant

Archieffoto van Guus Bruins toen hij nog werkte als ziekenhuisdirecteur

De Treant Zorggroep heeft grove fouten gemaakt bij het ontslag van bestuurder Guus Bruins en zijn naam onterecht door het slijk gehaald. Dat oordeelt het Scheidsgerecht Gezondheidszorg in een zaak die is aangespannen door de ontslagen bestuurder van de Drents-Groningse zorgkoepel.

De raad van toezicht van Treant maakte vorig jaar vlak voor de jaarwisseling bekend dat Bruins samen met zijn medebestuurder Marcel Kuin ontslagen werd. Ze zouden ‘disfunctioneren’ bij de moeizaam voortmodderende fusie tussen de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal.

Het Scheidsgerecht heeft besloten dat de topman nog tot februari 2018 in dienst moet blijven van Treant en een afkoopsom krijgt. Hij is in februari op non-actief gezet en is met ingang van mei dit jaar statutair geen bestuurder meer.

Onnodig beschadigend

De raad van toezicht heeft volgens het Scheidsgerecht ernstig verwijtbaar gehandeld, zowel inhoudelijk als in de communicatie. De manier waarop de toezichtsraad in het openbaar de bestuurders de schuld gaf van de fusieproblemen was ,,onnodig beschadigend’’ en ,,past niet bij wat van een goed werkgever mag worden verwacht’’.

Ex-bestuursvoorzitter Marcel Kuin was in werkelijkheid helemaal niet ontslagen maar maakte vlak voor de verklaring van de raad van toezicht bekend dat hij een nieuwe baan had, als topman van de Antonius Zorggroep in Sneek. In de jaarrekening van Treant staat dat ook zwart op wit. Kuin liet het daar maar bij. Maar Bruins pikte het niet.

Directeur Refaja

De 52-jarige Guus Bruins is opgeleid als arts en werkte sinds 2005 als directeur van het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Dat ziekenhuis werd te klein om te kunnen voortbestaan. Een fusie met de andere ziekenhuizen in Oost-Groningen mislukte meermaals waarna Refaja de aansluiting zocht met de inmiddels gefuseerde ziekenhuizen van Emmen en Hoogeveen. Hij trad in 2013 toe tot de raad van bestuur van de nieuwe Treant Zorggroep. Maar het samengaan van de drie ziekenhuizen verliep moeizaam en de inspectie was ook bezorgd over de zorgkwaliteit, doordat er op verschillende manieren gewerkt wordt.

Voorzitter Bas Eenhoorn van de raad van toezicht besloot daarom eind vorig jaar in te grijpen. Dat had op een zorgvuldiger manier gemoeten, erkent de raad van toezicht nu ook. ,,Nu terugkijkend delen we die conclusie. Daar leren we van’’, stelt de raad in een kort bericht aan het personeel. Maar in dat memo stelt diezelfde raad van toezicht ook dat ze vorig jaar terecht op het ontslag aanstuurde. ,,Blijkbaar leggen wij de uitspraak van het Scheidsgerecht anders uit dan Bruins’’, verklaart een woordvoerder.

Vrede mee

Volgens Bruins zelf stelt het Scheidsgerecht helemaal niet dat het ontslag terecht was, laat hij weten vanaf zijn vakantieadres. ,,Het Scheidsgerecht stelt dat niet kan worden vastgesteld of de verwijten aan mij terecht zijn.’’ Bovendien zou het door de gevolgde handelswijze vrijwel onmogelijk zijn geworden voor Bruins om nog door te werken bij Treant. Bruins zegt tevreden te zijn met het oordeel van het scheidsgerecht. ,,Ik heb daar vrede mee en kan mij nu volledig op mijn toekomst gaan richten.’’

Nieuws

menu