Ontsnapte Jan Zon trok al voor de inval in boerderij Ruinerwold aan de bel bij gemeente De Wolden

De inval bij de speelgoedwinkel in Zwartsluis, de boerderij in Ruinerwold en burgemeester Roger de Groot. Foto's: ANP

De 25-jarige zoon van de verdachte Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. zocht al voor de inval in de boerderij hulp bij een welzijnsinstelling van de gemeente De Wolden. Dat bevestigt burgemeester Roger de Groot in een interview met Dagblad van het Noorden.

Jan Zon (25), de oudste van de kinderen van Van D. in de boerderij, blijkt om hulp te hebben gevraagd bij Welzijn De Wolden. ,,Hij heeft een mail gestuurd naar de welzijnsinstelling, enkele dagen voor de inval”, zegt De Groot. ,,Wat zijn exacte hulpvraag was, daar zijn we nooit achter gekomen.”

De voorzitter van het sociaal team van de gemeente wilde die maandag een afspraak met hem maken, verzekert de burgemeester. Maar van die afspraak is het nooit gekomen, omdat die dag de inval in de boerderij was.

Tot nog toe kon de gemeente vragen hierover niet beantwoorden vanwege privacyredenen. Volgens de burgemeester ging de hulpvraag van Jan over zichzelf en niet over de thuissituatie of zijn vader en broer en zussen op de boerderij. Dezelfde Jan had een paar dagen na de mail alarm geslagen in een café in Ruinerwold, waarna de politie werd gewaarschuwd.

Cafégasten die met de jongen spraken, vertelden eerder tegenover deze krant ook over zijn hulpvraag. ,,Hij zei dat hij niet wist wat hij moest en dat hij hulp zocht. Maar omdat hij geen ID-bewijs had, kon hij nergens terecht”, zei Jeffrey Scheper in oktober.

In het interview vertelt burgemeester De Groot over de gezondheid van de kinderen uit de boerderij en het ontbreken van bouwvergunningen rondom de boerderij.

Nieuws

menu