Onvoldoende steun voor vrijgeven koopzondag in Hoogeveen

Zondagopenstelling is een punt van discussie. FOTO ARCHIEF DVHN

Een politieke meerderheid voelt niets voor de komst van extra koopzondagen in Hoogeveen. Dat bleek donderdagavond bij de bespreking van een initiatiefvoorstel van de VVD.

Een politieke meerderheid voelt niets voor de komst van extra koopzondagen in Hoogeveen. Dat bleek donderdagavond bij de bespreking van een initiatiefvoorstel van de VVD.

De liberalen willen dat winkels op zon- en feestdagen hun deuren mogen openen en daarin niet beperkt worden door de huidige winkeltijdenverordening van de gemeente. Het voorstel lijkt te leven in Hoogeveen, getuige zes insprekers. Het ging om middenstanders en belangenorganisaties van ondernemers.

Zij juichten openstelling op zondag toe. Volgens de ondernemers lopen ze nu omzet mis doordat het aantal koopzondagen gelimiteerd is. Hoogeveen zou de strijd met de concurrentie in andere plaatsen, waar winkels op zondag wel open zijn, verliezen.

Dat de Hoogeveense raad verdeeld reageerde op het VVD-voorstel was geen verrassing. De christelijke partijen, CDA en ChristenUnie, willen geen aanpassing van de huidige winkeltijdenverordening. Ze wezen op de zondagsrust, de verdeeldheid onder ondernemers en de bezwaren van medewerkers en sollicitanten die niet op zondag willen werken.

Coalitiegenoot Gemeentebelangen voelde er evenmin voor. Volgens deze partij zitten consumenten niet te wachten op extra koopzondagen. De SP ziet er de meerwaarde ook niet van in. Daarmee is een ruime meerderheid tegen het vrijgeven van de koopzondag.

D66 is het met de VVD eens dat de winkelopening op zondag overgelaten moet worden aan de wensen van ondernemers en consumenten. De gemeente moet zich daar niet mee bemoeien, vindt D66. De PvdA vond het een lastige afweging, maar meende dat de invulling van de zondag vrijgelaten moet worden.

In andere Drentse gemeenten kunnen winkels (veel) vaker op zondag open. In De Wolden geldt zelfs een algemene vrijstelling. Hoogeveen heeft voor dit jaar, voor twee winkelgebieden, vier koopzondagen vastgesteld. Op 4 februari wordt over het VVD-voorstel gestemd, inclusief minder vergaande opties.

Nieuws

Meest gelezen

menu