Bij vrouwen is een ooglidcorrectie een van de meest voorkomende cosmetische ingrepen. Kliniek in Emmen stapt over op nieuwe techniek uit Milaan

Een ooglidcorrectie is een van de meest voorkomende cosmetische ingrepen. Maar het resultaat is niet altijd naar wens. Een kliniek in Emmen is daarom overgestapt op een nieuwe snijtechniek uit Milaan.

De cosmetisch arts trekt bij patiënt Sonja Koops een stippellijn langs de overtollige huid;

De cosmetisch arts trekt bij patiënt Sonja Koops een stippellijn langs de overtollige huid;

Een ooglidcorrectie wordt door de zorgverzekeraar louter vergoed als de klachten zeer ernstig zijn; het ooglid moet voor de pupil hangen voordat ingrijpen medisch noodzakelijk wordt geacht. Ruim dertigduizend keer per jaar laten patiënten de oogleden daarom op eigen kosten reviseren, al snel rond de 1000 euro.

De resultaten zijn lang niet altijd om over naar huis te schrijven. De huid boven het ooglid wordt wel strakker, maar vaak blijft er vaak toch wat extra huid over aan de zijkant van het oog en na een tijdje gaan de wenkbrauwen hangen.

Dat komt volgens onderzoek van de Emmer kaakchirurg Jurjen Schortinghuis doordat mensen eraan gewend raken de spieren in hun voorhoofd omhoog te trekken, om onder de hangende oogleden door te kunnen kijken. Na een ooglidcorrectie is dat aantrekken van de voorhoofdspieren niet meer nodig en bijgevolg gaan na een tijdje de wenkbrauwen wat hangen.

‘Nieuwe ooglidcorrectietechniek is dé oplossing voor het huidoverschot aan de zijkant van het oog’

Ooglidcorrecties worden door verschillende soorten artsen gedaan, van oogartsen en plastisch chirurgen tot kaakchirurgen en zelfs een enkele huisarts, zowel in ziekenhuizen als in privéklinieken. Kaakchirurg dr. Jurjen Schortinghuis, werkzaam in het Scheperziekenhuis in Emmen, voerde regelmatig ooglidcorrecties maar was niet helemaal tevreden met de resultaten.

Schortinghuis stuitte op een kliniek in Milaan die een nieuwe techniek toepast. Hij besloot er een kijkje te nemen, kreeg er een cursus en keerde enthousiast terug. ,,Dit is dé oplossing voor het huidoverschot aan de zijkant van het oog.’’

Bij de traditionele ooglidcorrectie haalt de arts onder plaatselijke verdoving een strookje huid weg boven het oog. Het littekentje dat dan ontstaat wordt nauwelijks zichtbaar doordat het in de huidplooi boven het oog zit.

In de door hem en een collega opgerichte zelfstandige JC Kliniek, tegenover het ziekenhuis in Emmen, is Schortinghuis volledig overgestapt op de Milanese methode. Daarbij haalt de chirurg niet alleen huid boven het oog weg, maar ook aan de zijkant van het oog. Nadeel: je krijgt een littekentje schuin boven het oog, maar dat trekt doorgaans na een half jaartje weer weg. Voordeel: het huidoverschot aan de zijkant wordt beter behandeld en de wenkbrauw gaat minder hangen.

 

UMC Groningen verricht onderzoek naar de verschillende snijtechnieken

In het UMC Groningen wordt onderzoek gedaan naar de verschillende technieken op de afdeling mka-chirurgie. Mka is eigenlijk de nieuwe term voor kaakchirurgen: mond, kaak en aangezichtchirurgen . Een van de bevindingen is dat met de Milaantechniek de wenkbrauw na een jaar aan de zijkant 2 millimeter minder is gezakt dan een wenkbrauw die met de traditionele techniek is gedaan. ,,Dat lijkt misschien weinig maar is een belangrijk verschil’’, meent Schortinghuis.

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat mensen uit de ‘Milaangroep’ zich er een half jaar na de ingreep jonger vinden uitzien, terwijl dat bij de traditionele techniek in mindere mate het geval is. Daarnaast lijkt uit de eerste berekeningen dat met de Milaantechniek het ooglid aan de zijkant beter zichtbaar wordt vergeleken met de traditionele techniek. Hierdoor ziet het oog er jeugdiger uit.

Inmiddels heeft Schortinghuis zo’n tweehonderd patiënten met de nieuwe methode behandeld. ,,Het groeit enorm en klanten reageren enthousiast’’, zegt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu