Ook Emmen werkt aan rookvrije generatie

Wethouder Raymond Wanders

De gemeente Emmen gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om bepaalde delen van de gemeente tot rookvrij gebied te bestempelen.

Om dat te bereiken wordt nog dit kwartaal in overleg met sportverenigingen en onderwijsinstellingen een bijeenkomst gehouden. Dat blijkt uit de reactie van het college op een motie van LEF! In die motie wordt opgeroepen om, in navolging van bijvoorbeeld Groningen, de algemene plaatselijke verordening (Apv) zodanig aan te passen dat bepaalde gebieden rookvrij worden gemaakt.

Verantwoordelijke wethouder Raymond Wanders (PvdA) vraagt zich wel af of de apv het juiste instrument is om dit voor elkaar te krijgen. ,,We willen eigenlijk niet iemand verbieden om te roken, maar het gewoon niet laten zien. Ik keen geen roker die wil dat zijn kinderen ook gaan roken,’’ aldus de wethouder, die zichzelf een niet-praktiserend roker noemt. ,,Wat het college vooral wil is dat de volgende generatie te zien krijgt dat roken niet normaal is.”

Een aantal fracties liet in een reactie op de motie van LEF! en de reactie van het college weten niet voor de motie te gaan, omdat die nu eenmaal geen rookvrije gebieden kunt afbakenen, zoals Pascal Schrik van Wakker Emmen zie. De PVV’er Rixtum sprak bovendien van betutteling. Omdat het college al in beweging is, overweegt Leutscher de motie terug te trekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu