Ook Rolde en Gieten krijgen glasvezel. Meedoen vóór september scheelt je 650 euro

Aanleg van glasvezelkabels. Foto: Archief DvhN

Telecombedrijf Delta Fiber Netwerk ziet onder bewoners in Gieten en Rolde genoeg animo voor de aanleg van glasvezel.

Ambassadeurs en verkopers probeerden inwoners van beide dorpen de afgelopen maanden over te halen om glasvezel te nemen. Volgens de woordvoerder van het bedrijf ontstond in de laatste weken een eindsprint in het aantal aanmeldingen. De ondergrens daarvoor was 35 procent.

Deadline eigenlijk voorbij

„Tegen het naderen van de deadline zien we eigenlijk altijd dat het aantal aanmeldingen toeneemt, mensen wachten vaak en horen graag wat de buren doen”, zegt Teresa Moriana die namens het bedrijf het woord voert. Wel was de campagne moeilijker, omdat in de coronatijd niet elke bewoner even makkelijk geïnformeerd worden. ,,Dat was een uitdaging.”

Inwoners kunnen zich nog steeds aanmelden bij telecomaanbieders Caiway, DELTA, Helden Van Nu of Online.nl, al is de deadline eigenlijk voorbij. Voor 1 september scheelt dat de bewoners instapkosten van 650 euro. ,,We hebben mensen gemist, doordat we geen fysieke bijeenkomst hebben kunnen organiseren. En mensen hebben misschien de laatste tijd andere dingen aan het hoofd gehad.”

Vraag naar bandbreedte

Eind 2018 werd al bekend dat de dorpen in de gemeente Aa en Hunze en delen van Tynaarlo en Assen glasvezel zouden krijgen. Bijna 50 procent van de inwoners gaf daar aan een abonnement af te willen sluiten. De plaatsen Gieten en Rolde deden tot nu toe niet mee omdat daar op veel plekken een coax-kabel ligt, waardoor het internet goed genoeg was.

Maar tijden zijn veranderd, weet Moriana. ,,De coax-verbinding loopt tegen het einde van zijn kunnen aan. En ieder jaar zien we 40 procent meer vraag naar bandbreedte.” Daarnaast wilde de gemeente Aa en Hunze graag dat de twee dorpen werden aangesloten, aldus Moriana.

De aanleg begint nog dit jaar. Verdere details krijgen bewoners deze zomer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aa en Hunze
menu