Ook Westerveld wil licht op groen zetten voor kleine windmolens (ashoogte tot 15 meter), boeren staan al in de rij

Een kleine windmolen op een boerenerf in Ezinge (gemeente Westerkwartier). Foto: DvhN

Ook Westerveld wil nu de bouw van kleine windmolens toestaan. De ashoogte van de turbines mag niet boven de 15 meter uitkomen.

Dat staat in een voorstel aan de gemeenteraad.

Veel boeren in plattelandsgemeente Westerveld willen graag zo’n kleine windmolen op hun erf. Ze kunnen er op duurzame manier hun eigen energie mee opwekken. Daarom zegden B en W de gemeenteraad vorig jaar juli al een ‘beleidskader kleinschalige hernieuwbare energiebronnen’ toe, om de bouw van de molens mogelijk te maken.

Dat stuk, met regels en voorwaarden, is er nu. Het beleidskader ‘faciliteert kleinschalige opwekking van duurzame energie’. Het biedt ook ruimte voor installatie van zonnepanelen, tot maximaal 50 vierkante meter bij elkaar.

Schone energie in plaats van aardgas

Westerveld haalt geregeld het nieuws met de omstreden activiteiten van de Canadese producent Vermilion, die op steeds meer plekken in deze gemeente naar aardgas boort. Mini-turbines, zoals ze ook wel worden genoemd, om schone windenergie op te wekken staan nog nergens op het grondgebied van Westerveld. Maar gaat de raad akkoord met het collegevoorstel, dan kunnen belangstellenden een vergunning aanvragen.

‘Op veel plekken in het buitengebied’, waarschuwen B en W wel, ‘kan dan de situatie ontstaan dat de aanblik van het landschap blijvend verandert voor zowel inwoners als toeristen en recreanten’.

Er zijn geen financiële consequenties voor de gemeente zelf. De kosten van de bouw van een mini-turbine zijn voor de initiatiefnemer(s). Overigens is er ook een groep inwoners die wel oren heeft naar een kleine windmolen. Die zou dan wel op een boerenerf moeten worden geplaatst.

Gemeente negeert natuurorganisaties

De Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten hebben er bij de gemeente vergeefs op aangedrongen dat de mini-turbines niet te ver vanaf bebouwing komen. Westerveld houdt het in het beleidskader op een afstand van niet meer dan 75 meter, de drie natuurorganisaties willen een maximum van 25 meter.

Zonnepanelen, stellen ze, moeten alleen op daken worden toegestaan. Maar Westerveld heeft ook dit niet overgenomen.

De gemeenteraad praat dinsdagavond over het voorstel. Enkele andere Drentse gemeenten zetten eerder al het licht op groen voor kleine windmolens. Sinds juni vorig jaar zijn ze toegestaan in zowel Coevorden als Tynaarlo. Drie maanden geleden volgde ook Aa en Hunze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu